1 min. čitanja

LASTOVSKI POKLAD Nacionalno kulturno dobro i jedan od najstarijih običaja Europe

LASTOVO – Poklad na Lastovu jedan je od najstarijih običaja na tlu Europe. Zaštićen je kao kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske a prije nekoliko dana proslavio je 539. obljetnicu.

Pokladno razdoblje na otoku Lastovu počinje blagdanom Sv. Antuna 17. siječnja. Na Sv. Antuna, bez obzira koji je to dan u tjednu, održava se prvo balo na kojem kapo sale pozdravi prisutne mještane i posebne goste: načelnika općine, liječnika i svećenika te najavi početak pokladnih običaja. Od toga svečanog bala i maškarama je omogućen dolazak i sudjelovanje u zbivanjima. Pokladno razdoblje završavilo je na Čistu srijedu, 2. ožujka.

Pokladni običaj povezan je sa opsadom Korčule od strane Maura (Katalana) 1483. godine. Po narodnoj predaji te godine Katalani poslaše svog glasnika sa zahtjevom da se Lastovci bez borbe predaju. Lastovci su, međutim, glasnika zadržali. Kako se glasnik nije vraćao, Katalani se vojskom ukrcanom na brodove uputiše prema Lastovu u namjeri da porobe i zauzmu otok. Kad je osmatrač na izvidnici iznad mjesta Lastova ugledao brodovlje, okrene se prema mjestu i zaviče: “Kukuriku gornje selo, kukuriku donje selo! Eto idu Katalani i bit ćemo svi poklani!” Tada Lastovci sa svojim svećenikom napuste mjesto i popeše se na brdo Hum do crkvice Sv. Jurja i molitvi da ih Bog sačuva od Katalana promatraše dolazak brodovlja. Tada učini veliko nevrijeme, potopi brodove, a ostatak se okrene i vrati u Korčulu, te se nikad više ne vratiše na Lastovo. Kada su Lastovci vidjeli što se dogodilo i da je pogibelj prošla, sretni i radosni vratiše se u mjesto. Uzmu Katalanskog glasnika, stave ga na tovara, te provedu kroz selo uz porugu i ismijavanje. Puste ga tri puta niz rastegnutu uzu, dovedu na Dolac gdje mu presude. Činjenica je da povik osmatrača “Kukuriku gornje selo, kukuriku donje selo” sačuvana je i do danas, kao i običaj hodočašćenja Lastovaca (bosi) do crkve Sv. Jurja.

Više o pokladnim običajima Lastova pročitajte u člancima niže, a ove godine Lastovo je posjetio i naš fotograf Dragan Zrnčević, pa pogledajte i ovu prekrasnu fotogaleriju.

Prev 1of19 Next

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

LASTOVSKI POKLAD Jedan od najstarijih karnevalskih običaja Europe
“KANDALORA” Pokladni običaji otoka Lastova
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.