1 min. čitanja

Kulturna baština Istre mamac je za turiste

Kulturna baština Istre mamac je za turiste
Foto: HTV Screenshot

Kada je riječ o Istri, turistički su pokazatelji za prvih pet mjeseci ove godine izvrsni. Veća mjesta i općine imaju bolje rezultate nego pretpandemijske 2019. Mamac je za turiste i bogata povijesna i spomenička baština, od pulskoga amfiteatra do malih muzeja.

Statistika govori da turist koji dođe na sedam dana u Istru barem jednom obiđe Eufrazijevu baziliku, jedini istarski spomenik pod zaštitom UNESCO-a. Privlači ona sve generacije.

– Svidjelo nam se, uzbudljivo je upoznati povijest kraja, vidjeti što su nekada radili i kako – rekli su Sebastian i Filip iz Njemačke.

Poreč ruši rekorde. U prvih 5 mjeseci imaju nekoliko posto bolje turističke rezultate od dosad najbolje 2019.

– Šesti je mjesec odlično počeo, čak smo 20 posto u plusu u odnosu na 2019., dakle, idemo punim jedrima u špicu turističke sezone – govori za HTV Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreč.

Drugi biser Istre, Rovinj, ima još bolje brojeve. Toplina i simpatija kojom nekako čudesno isijava, mamac je za turiste. Njegov, inače prvi eko muzej u zemlji, nezaobilazna im je postaja. Pa i onim najstručnijima.

– Ovakvi muzeji iznimno su bitni turizmu jer pokazuju kako bi turizam budućnosti i trebao izgledati. Poštivati bogatu ostavštinu uz pomoć brojnih tehnoloških noviteta – naglašava Davide Gnola, Pomorski muzej Cesenatico, Italija.

Turistima su na raspolaganju cijeli dan, a nije teško ni zapjevati.

– Turisti to vole, znate zašto, jer je to izvorno. Naši koji veslaju, koji to sve pripremaju, oni ne glume tu tradiciju, oni je žive i tako je prenose – ističe Marino Budicin, začetnik Ekomuzeja batane.

Bilo sunce bilo kiša, pulska je arena uvijek otvorena posjetiteljima, a nedavno je dodatno uređena zelenilom.

– Pulski su spomenici jedni od najbolje očuvanih antičkih spomenika na području cijeloga Sredozemlja i to je mamac za turiste – zaključuje Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Pretpandemijske ju je godine posjetilo pola milijuna turista. Kako je godina krenula, rušit će se i ta brojka.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.