4 min. čitanja

Kreće rušenje bespravnih objekata na hrvatskoj obali!

Kreće rušenje bespravnih objekata na hrvatskoj obali!
Foto: JU Natura Histrica

U Istri za dva tjedna dana kreće rušenje bespravnih objekata. Stranke su obaviještene, sva rješenja su izdana, a prvi na listi su Umag, Ližnjan i Rovinj.

- Na području Istre uklanjat će se 14 objekata. Tri su na području Umaga, pet na području Rovinja i šest na području Ližnjana", rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić za Dnevnik Nove TV.

I to je tek početak rušenja, kažu iz Državnog inspektorata.

Dižu se dronovi i snima se svaki pedalj

U samo posljednjih 10 dana na području oko grada Vodnjana zatvoreno je 45 gradilišta. U konačnom obračunu s ilegalnom gradnjom dižu se i dronovi. Snima se svaki pedalj.

- Onda usporedimo s brojevima iz katastra i usporedimo sa snimkom preleta. Kad imamo ta tri nivoa, onda vidimo je li stanje na parceli još takvo ili ima promjena - rekao je Mikulić.

U Istru su prošli tjedan stigla još četiri građevinska inspektora koja češljaju teren, a komunalni redari već mjesecima ne miruju.

- Izdano je više od 20 rješenja o uklanjanju. Čekamo povratnicu i u osam dana od povratnice idemo na teren da provjerimo kakvo je stanje. Ako nije uklonjeno, kreće upravni postupak - rekao je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana.

VIDEO Uhvaćen dok razvaljuje obalu bagerom kod Šibenika! Pokušao pobjeći kad je vidio kameru, stigla ga policija...
ŠIBENIK - Najnovija priča o bahatluku i devastaciji obale stiže nam s Jadrije, vikend naselja i omiljenog kupališta Šibenčana, odmah prekoputa od UNESCO-a zaštićene otok-tvrđave Svetog Nikole. Ista tvrđava vidi se i na početku snimke koju nam je poslao čitatelj, a na kojoj tip bagerom devastira pomo…

U Istri 50 tisuća bespravno izgrađenih objekata

Procjenjuje se da je u Istri gotovo 50.000 bespravno izgrađenih objekata. Samo na području Mandriola proteklog je tjedna zatvoreno 14 gradilišta, a Grad Vodnjan donio je rješenja o uklanjanju.

Bespravnih objekata na Vodnjanštini je više od 3.000. Grad je tome odlučio stati na kraj i kazniti bespravne graditelje. Od početka godine komunalni redari napravili su 300 zapisnika o bespravnoj gradnji.

- Ovo što su zapečaćena ta gradilišta efekt je upravo 50-ak prijava koje smo poslali prema građevinskoj inspekciji. To se pokreće s naše strane i vidimo da ima efekta. Mislim da je obaveza grada Vodnjana da se to napravi i da se postupa tako - istaknuo je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana za HRT.

Komunalni redari na Vodnjanštini su svakodnevno na terenu. Dnevno zapišu i 20-ak bespravnih objekata. I u građevinskoj inspekciji tvrde da kontinuirano kroz akcije provode inspekcijske nadzore na području Vodnjana.

Bespravno se gradilo svugdje


Na istarskom poluotoku bespravna gradnja problem je posljednjih 20-ak godina. Ipak bespravno se gradilo svugdje, na gotovo svakom dijelu istarskog priobalja pa i na zaštićenim područjima. No, ni ondje još nitko nije platio kaznu.

- Mi smo pokrenuli kaznene prijave i to je jedino što nam je preostalo. Na kraju krajeva i tako, nadamo se, da ćemo stopirati ilegalnu gradnju barem na našim zaštićenim područjima i da će netko snositi odgovornost - naglasila je Silvia Buttignoni, ravnateljica JU Natura Histrica.

Stoga su iz Nature Histrice i Istarske županije upozorili da je sustav preblag prema bespravnoj gradnji.

- Ako država, odnosno državni inspektorat nema dovoljno ljudskog kadra prepustite ovlasti na regionalnu i lokalnu razinu. Siguran sam da ćemo se znati nositi, obračunati. Treba definitivno promijeniti zakonsku regulativu u smislu kažnjavanja - rekao je Boris Miletić, istarski župan.

I IDS te dio istarskih gradova i općina krenuli su žestoko u borbu protiv bespravne gradnje. Pokrenuli su mrežnu stranicu - bespravnagradnja.hr na kojoj se mogu vidjeti razmjeri takve gradnje te ista prijaviti.

B.K. / D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Makarska, prvi dalmatinski grad koji se priključio istarskoj inicijativi protiv bespravne gradnje
U ponedjeljak je u Makarskoj održana zajednička konferencija za medije gradonačelnika grada Makarske Zorana Paunovića (SDP) i predsjednika IDS-a Dalibora Pausa, na kojoj je objavljeno da je Makarska prvi grad iz Dalmacije koji se priključuje inicijativi istarskih gradova i općina protiv b…
U Vodnjanu u dva tjedna 150 zapisnika o bespravnoj gradnji
U periodu od 11. do 26. siječnja 2023. komunalni redari i djelatnici uprave Grada Vodnjana sastavili su oko 150 zapisnika o slučajevima bespravne gradnje na priobalnom području Peroja i Barbarige. Tijekom 15-ak dana evidentirano je i dokumentirano čak trostruko više slučajeva ilegalnih za…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.