3 min. čitanja

U Vodnjanu u dva tjedna 150 zapisnika o bespravnoj gradnji

U Vodnjanu u dva tjedna 150 zapisnika o bespravnoj gradnji
Foto: Stop bespravnoj gradnji! / Grad Vodnjan

VODNJAN - U periodu od 11. do 26. siječnja 2023. komunalni redari i djelatnici uprave Grada Vodnjana sastavili su oko 150 zapisnika o slučajevima bespravne gradnje na priobalnom području Peroja i Barbarige.

Tijekom 15-ak dana evidentirano je i dokumentirano čak trostruko više slučajeva ilegalnih zahvata u prostoru. Svi će oni biti obrađeni u narednim danima i o njima sastavljeni zapisnici. Komunalno redarstvo je po završetku edukacije na temu bespravne gradnje, koju je za Grad Vodnjan provela tvrtka Eko Adria iz Pule, pozornost usmjerilo na mobilne objekte u domeni ovlasti komunalnog redarstva te na zemljišta na kojima je tek vidljiva namjera izgradnje ilegalnih objekata.

Sastavljani zapisnici upućuju se vlasnicima objekata na očitovanje, nakon čega se nastavlja postupak za uklanjanje objekta. Dosad nije stiglo još nijedno očitovanje na poslane zapisnike. Dinamiku izdavanja rješenja o uklanjanju donekle narušava i situacija ako je vlasnik objekta strani državljanin, a takvi su u većini.

U tom slučaju, uz poslani zapisnik, vlasnika se mora upoznati i s obvezom imenovanja punomoćnika za primanje pismena u Republici Hrvatskoj. U rješenju o uklanjanju bit će određen rok do kad se građevine i naprave moraju ukloniti. Ukoliko to vlasnici ne učine, moguće im je izreći najveću kaznu u visini prosječne dvije godišnje bruto plaće u Hrvatskoj, što iznosi približno 33.000 eura. U Gradu Vodnjanu predvidjeli su izricanje prve kazne u iznosu od 20.000 eura te postupno uvećanje daljnjih kazni do maksimalnog iznosa, sve dok vlasnik ne ukloni objekt.

- Vidljivo je da je u proteklih 15 dana nastala panika među vlasnicima ilegalnih objekata u negrađevnom području. Telefoni u gradskoj upravi su se užarili, zovu nas da ispitaju koliko smo ozbiljni u svojem naumu. Objekte na području Peroja i Barbarige najviše imaju stranci, državljani Slovenije, Njemačke, Austrije i drugih zemalja, ali ima dosta i hrvatskih građana. Govore nam i da su im pri kupnji negrađevnog zemljišta rekli da je dozvoljeno postavljanje kućica i slični zahvati, čak i gradnja. Možda je to nekome prije bilo i prihvatljivo, ali sigurno nije bilo dozvoljeno. S druge strane zove nas i puno domaćeg stanovništva koji nam daju podršku za uvođenje reda u prostoru. Ozbiljni smo u svom naumu i nećemo stati! Upregnuli smo sve raspoložive snage, a pokušavamo se i dodatno ekipirati. Zato smo i raspisali natječaj za zapošljavanje dodatnih komunalnih redara - kaže gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio.

Redari svakodnevno češljaju teren, popisuju stare i nove slučajeve raznih intervencija u prostoru, gradnje, parcelacije, krčenja šuma, postavljanje objekata, kopanje jama i infrastrukture, ograđivanja... Temeljito obilaze teren, poznata divlja naselja i područja kao što su Puhov gaj (Kontrada), okolica Mandriola, naselje 1. maj, Fine, Bođinka... Na terenu najviše zatječu mobilne kućice, kamp-kućice te modularne kontejnere. Neki od njih su obloženi čak i fasadom, zabilježeni su kao kuće za odmor i posjeduju kućni broj.

Panika je vidljiva i na terenu

Komunalni redari evidentirali su više objekata na kojima su proteklih dana izvedeni radovi da bi izgledalo kao da su njihovi mobilni objekti zapravo čvrste i zidane građevine i da nadilaze ovlasti komunalnih redara. Trenutni je trend obložiti kamp i mobilne kućice materijalom za izolacijsku i ukrasnu fasadu, no golem broj tih objekata već je ranije dokumentiran i vrlo je lako provjeriti o kakvoj se građevini ili objektu radi.

- Pozdravljam tu inicijativu i rado ćemo pružiti potporu stranici bespravnagradnja.hr. Pozivam i građane da prijavljuju divlju gradnju, posebno u njenom začetku. Međutim, Grad Vodnjan sad je koncentriran na konkretnu akciju i na konkretnije predmete i proceduru, kako se ne bi dogodilo da pojedini slučajevi budu pravno osporavani na sudu. To je trenutno naša najveća briga. U ovaj je projekt uključen veliki dio zaposlenika Grada te im zahvaljujem na golemom angažmanu. I župan Miletić nedavno je nedvosmisleno dao potporu našim nastojanjima da uvedemo reda u prostoru te vjerujem da će svoju podršku izraziti i kroz ovlasti koje ima na županijskoj razini te utjecajem na državnoj. Nužno je da državni inspektorat počne s angažiranijim radom na zaštiti našeg prostora - zaključio je za HRT Pastrovicchio.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.