3 min. čitanja

Makarska, prvi dalmatinski grad koji se priključio istarskoj inicijativi protiv bespravne gradnje

Makarska, prvi dalmatinski grad koji se priključio istarskoj inicijativi protiv bespravne gradnje
Foto: Čitatelj / Grad Makarska / Ilustracija

MAKARSKA - U ponedjeljak je u Makarskoj održana zajednička konferencija za medije gradonačelnika grada Makarske Zorana Paunovića (SDP) i predsjednika IDS-a Dalibora Pausa, na kojoj je objavljeno da je Makarska prvi grad iz Dalmacije koji se priključuje inicijativi istarskih gradova i općina protiv bespravne gradnje.

Krajem siječnja 17 gradova i općina gdje je IDS na vlasti pokrenulo je stranicu bespravnagradnja.hr, a u međuvremenu su im se priključili grad Krk, Pula, Vodnjan i Brtonigla. Grad Makarska je prvi grad iz Dalmacije koji se priključio inicijativi.

Istarske općine pokrenule portal ‘bespravna gradnja’
Problem bespravne gradnje pokušalo se riješiti legalizacijom postojećih objekata, no to je samo dalo vjetar u leđa nelegalnim graditeljima, rečeno je danas u Saboru prilikom predstavljanja portala ‘bespravnjagradnja.hr’. - Znamo svi da nam je Državni inspektorat potkapacitiran da prati buj…

- Pozdravljamo priključivanje grada Makarske, prvog dalmatinskog grada koji je prepoznao važnost ujedinjene i nadstranačke borbe protiv ovog problema. Uz ljude, prostor predstavlja najveće bogatstvo koje Hrvatska ima i koje može ostaviti generacijama koje dolaze. On je ograničen i moramo zaštititi svaki metar koji imamo. Borimo se za zaštitu pomorskog dobra i priobalnog pojasa, no jednako tako trebamo biti ujedinjeni oko zaštite velikog pojasa uz obalu a koji je trenutno nagrđen bespravnim građevinama koje često ne zadovoljavaju ni sigurnosne propise - poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

- Grad Makarska je nažalost postao sinonim za bespravnu gradnju i betonizaciju koja se intenzivno događa zadnjih 15-tak godina. Kao nova gradska uprava, mi smo ustrajni u očuvanju našeg prostora. To je najvrjedniji resurs koji imamo i na kojem temeljimo budući održivi razvoj. Priključujemo se ovoj inicijativi, kao prvi grad u Dalmaciji. Na taj način još jednom pokazujemo kako, kad je u pitanju obrana javnog interesa, stranačke boje nisu i ne smiju biti prioritet. Projekt bespravna gradna.hr još je jedan korak s kojim ova gradska vlast pokazuje ustrajnost u rješavanju gorućeg problema pretjerane izgradnje. Prošle godine, još u 7. mjesecu, tražili smo da se otvori radno mjesto građevinskog inspektora u Makarskoj. Prošle godine, izradili smo prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana, koji po prvi put u povijesti grada, ne širi građevinska područja već zaustavlja daljnju betonizaciju. Apeliram na ministarstvo, ovo je zadnja slamka spasa za naš grad. Mislimo na kvalitetu života naših građana, mislimo na buduće generacije - istaknuo je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

Na stranici bespravnagradnja.hr građani mogu jednostavno prijavljivati objekte na čiju legalnost sumnjaju, vidjeti lokacije bespravno sagrađenih objekata i njihov ukupan broj. Uz pokretanje stranice, IDS će u Hrvatski sabor uputiti i prijedlog izmjena Zakona o građevinskoj inspekciji, kojim će se tražiti spuštanje ovlasti izdavanja rješenja o zaustavljanju bespravne čvrste gradnje izvan građevinskog područja na lokalne komunalne redare. Takva mala izmjena omogućila bi brzu reakciju i zaštitu javnog prostora, što je prvi korak koji ne može čekati.

U Vodnjanu u dva tjedna 150 zapisnika o bespravnoj gradnji
U periodu od 11. do 26. siječnja 2023. komunalni redari i djelatnici uprave Grada Vodnjana sastavili su oko 150 zapisnika o slučajevima bespravne gradnje na priobalnom području Peroja i Barbarige. Tijekom 15-ak dana evidentirano je i dokumentirano čak trostruko više slučajeva ilegalnih za…

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.