1 min. čitanja

Krajem travnja otvara se obnovljeni rovinjski Ekomuzej “Kuća o batani”

Krajem travnja otvara se obnovljeni rovinjski Ekomuzej “Kuća o batani”
Foto: Batana.org

ROVINJ – Obnova muzeja počela je 2019. godine, a osim pročelja, ustanova koja je uvrštena na popis UNESCO-a, dobila je nove instalacije. Preostaje još ugradnja stalnog postava unutar muzeja koji bi svoja vrata posjetiteljima mogao otvoriti krajem travnja.

Projekt Ekomuzeja „Batana“ upisan je 2016. godine u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta, a predstavlja jedinstveni pristup očuvanju ukupne materijalne i nematerijalne baštine Rovinja na temelju inicijative lokalnih stanovnika i projekata razvoja koje su tijekom niza godina razvijali vrsni stručnjaci. Batana je u Registar kulturnih dobara RH upisana 2008. godine.

Photo: Dalibor Talajić

Sam je projekt obnove zgrade Ekomuzeja stajao je oko 2 milijuna kuna, a od navedenog iznosa kroz projekt «Culturecovery interreg centraleurope» financiran je dio opreme i dio multimedijalnih rješenja, dok se kroz projekt «Arca Adriatica interreg Italy–Croatia» financira grafički dizajn i dio multimedije.

Muzej bi svoja vrata posjetiteljima mogao otvoriti krajem travnja, a posjetitelje očekuje niz novosti, poput virtualne stvarnosti koja će pobliže približiti rovinjsku tradiciju i prirodno nasljeđe. Novi postav će priču o batani i Rovinju-Rovigno ispričati na moderan i inspirativan način, pomičući vlastite granice i otvarajući nove horizonte.

Predmeti iz starog postava obnovljeni su u suradnji s Muzejem Grada Rovinja-Rovigno, a osim njih jedan će dio izložbe biti posvećen i brojnim priznanjima.

Obnova muzeja djelomično je sufinancirana i sredstvima Ministarstva kulture te kreditom kojim će se, između ostalog, pokriti troškovi uređenja Interpretacijskog centra i novog spacia u ulici Arno Longo koji je u fazi ishodovanja građevinske dozvole.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.