3 min. čitanja

Kraj dileme: Riječku luku preuzimaju Česi

Kraj dileme: Riječku luku preuzimaju Česi
Foto: Luka Rijeka

RIJEKA - Nakon nedavnog preuzimanja više od 25 posto dionica riječke luke, češki Port Acquisitions dao je ponudu za preuzimanje cijelog dioničkog društva.

Kao što i nalaže Zakon o preuzimanju dioničkih društava, nakon nedavnog preuzimanja više od 25 posto dionica riječke luke, točnije, 34,42 posto dionica, češki Port Acquisitions dao je ponudu za preuzimanje cijelog dioničkog društva Luke Rijeka, objavljeno je jučer na Zagrebačkoj burzi.

Tako će Port Acquisitions sa sjedištem u Pragu preuzeti sto posto dionica riječke luke, njih 13.480.475, po cijeni od 5,31 eura što je ukupno 71,6 milijuna eura. Rješenje je to nedavne dileme o preuzimanju riječke luke - hoće li to biti Švicarci ili Česi.

Naime, švicarski Zentralschweizerische Investment Holding iznio je prije dva tjedna na Zagrebačkoj burzi ponudu za preuzimanje 51 posto dionica Luke Rijeka, nakon čega je Port Acquisitions ubrzo otkupio udio u riječkoj luci od poljskog OT Logistica. Time je Port Acquisitions stekao ukupno 4.546.657 dionica Luke Rijeka u iznosu od 5,31 euro, što je predstavljalo 33,73 posto temeljnog kapitala Luke Rijeka. No, s obzirom na to da je Port Acquisitions već imao mali udio u riječkoj luci, stjecanjem dodatnih dionica ukupno je preuzeo 34,42 posto dionica društva.

Tako je Port Acquisitions preuzeo više od četvrtine dionica riječke luke te je, prema obvezi temeljem Zakona o preuzimanju dioničkih društava, morao ponuditi preuzimanje cijelog društva, što je sada i učinio.

Unatoč tome što su nedavno ponudili preuzimanje 51 posto dionica Luke Rijeka, Švicarci su sada, čini se, ispali iz igre. Da će češki Port Acquisitions preuzeti riječku luku već se dugo govorilo, osobito nakon što je i predsjednik Uprave Luke Rijeka Duško Grabovac izjavio da nisu zadovoljni vodstvom poljskog OT Logistica.

No, što je potaknulo interes Švicaraca za preuzimanjem udjela u riječkoj luci ostaje nepoznato, iako je moguće da su na to utjecali dobri prošlogodišnji poslovni rezultati Luke Rijeka, piše Lider media.

Riječka luka u 2022. godini ostvarila je 291,2 milijuna kuna prihoda, što je porast u odnosu na 2021. godinu za 74 posto, dok su ukupni rashodi društva rasli sporije, za 10 posto, na 234,4 milijuna kuna.

Također, više od 77 milijuna kuna dobiti ostvarila je Luka Rijeka, a to predstavlja značajan pomak u odnosu na 2021. godinu kada je zabilježila gubitak od gotovo 28 milijuna kuna.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Dvije ponude za preuzimanje naše najveće luke, ali cijena dionice pada
Luka Rijeka u posljednje vrijeme bilježi pozitivne trendove u poslovanju, a postoji i velik potencijal rasta zahvaljujući investicijskom ciklusu koji je u tijeku. Na uspavanoj Zagrebačkoj burzi rijeko se događa da su u gotovo isto vrijeme najavljene dvije ponude za preuzimanje neke kompani…
Švicarska novoosnovana tvrtka planira kupiti Luku Rijeka
Švicarska tvrtka Zentralschweizerische Investment Holding na stranicama Zagrebačke burze objavila je namjeru objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Luke Rijeka. Prema obavijesti na Zagrebačkoj burzi, Zentralschweizerische Investment Holding AG društvo je koje je registrirano početkom stude…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.