3 min. čitanja

Kornjača i dalje na Čiovu, mještani tvrde: 'Ugrizla je četiri kupača, situacija nije ugodna'

Kornjača i dalje na Čiovu, mještani tvrde: 'Ugrizla je četiri kupača, situacija nije ugodna'
Foto: Šibenik Meteo / Ilustracija

Mještani Slatina tvrde da je glavata želva nedavno ugrizla četiri kupača, a uočena je ondje još početkom kolovoza i kreće se na morskom prostoru dužine oko pet kilometara.

Glavata želva i dalje je na području Slatina na otoku Čiovu gdje je ugrizla više kupača, a riječ je o strogo zaštićenoj životinji.  

VIDEO Ovo je uznemirujuća snimka idiota koji muče morsku kornjaču!
Morska kornjača, glavata želva, u plićaku na plaži Čiovo ugrizla je kupačicu za leđa i ostavila crveni trag promjera desetak centimetara. Napadi morske kornjače u Jadranu vrlo su rijetki, a kako smo već pisali, razlog napada je isključivo samoobrana, što je potvrdilo više stručnjaka koji proučavaju…

- Nije uobičajeno da se morska kornjača nalazi blizu obale više dana, ali tu se ne može ništa učiniti jer je to strogo zaštićena životinja, a čovjek ulazi u njen dom - rekao je profesor sa Sveučilišnog odjela za studije mora na splitskom Sveučilištu Alen Soldo.

Mještani Slatina tvrde da je glavata želva nedavno ugrizla četiri kupača, a uočena je ondje još početkom kolovoza i kreće se na morskom prostoru dužine oko pet kilometra. Situacija, kažu mještani, postaje neugodna jer je do sada ugrizla više osoba i to izaziva uznemirenost kupača na plaži u Slatinama.

Prema svjedočenju Slatinjana, ta kornjača ima ogromnu glavu i duga je više od jednog metra.  Odrasle jedinke dostižu duljinu oklopa i do 110 centimetara i tjelesnu težinu do 115 kilograma. Ime je dobila prema karakteristično velikoj glavi sa snažnim čeljusnim mišićima.

Glavate želve ne mrijeste se u Jadranu nego je Jadran područje gdje se hrane

- U potrazi za hranom znaju doći bliže obali i time blizu kupača, pri čemu se mogu osjećati ugroženo njihovim prisustvom iako ih najčešće kupači nisu ni svjesni. Hrane se spužvama, ježincima, meduzama i manjim ribama - rekao je, prenosi Večernji list.

Po njegovim procjenama, ta će kornjača boraviti u moru na području Slatina dok se ne počne smanjivati temperatura mora, a potom će otići na veće dubine. Na stranici Instituta Plavi svijet, za glavate želve se navodi da žive do 60 godina.

Stručnjak pojasnio: Morske kornjače ne napadaju, ako vas je ugrizla, branila se!
Morska kornjača, glavata želva, u plićaku na plaži otoka Čiova ugrizla je kupačicu za leđa i ostavila crveni trag promjera desetak centimetara. Napadi morske kornjače u Jadranu vrlo su rijetki, a razlog je samoobrana što je i ovdje bio slučaj. Morska kornjača samo se branila se od ljudskog dodira.…

Sjeverni i srednji Jadran, zajedno s zaljevom Gabes u Tunisu, dva su najplića područja (manje od 200 metara dubine) u Sredozemlju, a veliki broj pronađenih označenih jedinki u tim dvama područjima ukazuje na važnost nekritičkih staništa za glavate želve, navodi se na toj stranici.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.