3 min. čitanja

Stručnjak pojasnio: Morske kornjače ne napadaju, ako vas je ugrizla, branila se!

Stručnjak pojasnio: Morske kornjače ne napadaju, ako vas je ugrizla, branila se!
Foto: Šibenik Meteo / Ilustracija

Morska kornjača, glavata želva, u plićaku na plaži otoka Čiova ugrizla je kupačicu za leđa i ostavila crveni trag promjera desetak centimetara. Napadi morske kornjače u Jadranu vrlo su rijetki, a razlog je samoobrana što je i ovdje bio slučaj.

Morska kornjača samo se branila se od ljudskog dodira. Plivala je blizu kopna, što je bilo dovoljno ovim plivačima da je pokušaju dovući u plićak.

- Ni u jednom slučaju nije došlo do samovoljnog napada glavate želve kao što je informacija u javnosti. Zapravo je ona bila u moru kad su je pokušali dodirivati - rekao je za HRT Draško Holcer, viši kustos, Hrvatski prirodoslovni muzej Zagreb.

- Morske kornjače nisu agresivne i ne stupaju u interakciju ni sa drugim životnima ni sa ljudima, kad je vrijeme parenja s drugom kornjačama. Ovo što vidimo zadnjih dana je trenutak kad je bila ugrožena i došlo je do reakcije - rekla je Tina Belaj, Oporavilište za morske kornjače Plavi svijet, Veli Lošinj.

Oporavilište za morske kornjače u Malom Lošinju - Posljednja nada za zaštićene gmazove
Jadranski web portal

- Vidljivo je da je ljudi maltretiraju. Životinja se bori da dođe do zraka, okreće se na leđa i isto tako pokušava ugristi - istaknuo je Holcer.

Glavata želva je najbrojnija vrsta u Jadranu i to joj je najomiljenije stanište. Njen oklop prekriva gotovo cijelo tijelo i sve unutrašnje organe.

- Ako je opazite, zadržite distancu, nemojte plivati s njom, nemojte ugroziti sebe radi fotografije. Najvažnije je da životinja bude sigurna i da tako bude za obje strane - rekao je Holcer.

Ova želva po svemu sudeći nije ozlijeđena. Uspjela je pobjeći u svoj plavi svijet.

- Nadam se kako pliva i roni, najčešće ozljede su od ribolovnih alata, mreže su za njih posebno pogubne. Kad se sunčaju, mogu ozlijediti leđa i oklop - rekla je Belaj.

Morske kornjače u Hrvatskoj su zaštićene zakonom kao i brojnim međunarodnim konvencijama. Strogo je zabranjen svaki namjerni izlov, uništavanje, uznemiravanje ili trgovina ovim vrstama. Za ubijanje glavatih želvi predviđene su visoke novčane kazne.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: OVAKO TREBA Kad je vidio želvu, zaustavio gliser da je ne uznemirava
Lijep primjer stiže nam sa sjevernog Jadrana. Slovenski gost je krenuo brodicom iz Pule i negdje po sredini Kvarnera uočio prekrasnog domaćina, pa ugasio motor. Glavata želva, izišla je na par trenutaka uhvatiti malo lipanjskog sunca i zraka, nakon čega je u miru zaronila natrag u svoje dubine. -…
Trebaju li turisti prije penjanja na planinu u šlapama ili isplovljavanja pred oluju polagati test inteligencije?
Prije nego krenem pisati o temi koju ste zakačili u naslovu, ajmo najprije riješiti ovu naslovnu fotografiju, koja je zapravo niz piktograma. Čak i ta riječ mnogima u današnje vrijeme ne znači ništa, kao što im puno toga ne znači ništa, jer se obrazovanje, edukacija, a pogotovo čitanje, srozalo na
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.