1 min. čitanja

Kontinent slavi Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

Kontinent slavi Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe
Foto: Hrvatski sabor

Dan kada je kapitulirala nacistička Njemačka 1945. godine slavi se kao Dan pobjede nad fašizmom, a pet godina kasnije, na isti datum, 9. 5. 1950. godine, Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova predstavio je ideju o ujedinjenoj Europi, zato se taj dan slavi kao Dan Europe.

Dan pobjede danas se službeno slavi u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Gruziji, Izraelu, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji, Rusiji, Srbiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini i Uzbekistanu. Zbog vremenske razlike u Francuskoj se slavi 8. svibnja, kao i u Češkoj i Slovačkoj. Nekoć se slavio i u bivšoj Jugoslaviji te Istočnoj Njemačkoj, dok se danas kao entitetski praznik Republike Srpske zadržao tek u Bosni i Hercegovini, a slavi se i u Poljskoj.

9. svibnja 1950. začeta je i ideja osnivanja obitelji europskih zemalja koja je zaživjela u suvremenom obliku Europske unije.

Danom Europe koji se održava na taj datum svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije”. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

U Hrvatskoj se Dan pobjede obilježava kao spomendan od 2019. godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.