2 min. čitanja

Konferencija za novinare u Egiptu: “Utrkujemo se s vremenom, kako bi oslobodili vitalnu arteriju svijeta”

Konferencija za novinare u Egiptu: “Utrkujemo se s vremenom, kako bi oslobodili vitalnu arteriju svijeta”
Foto: Sueski kanal / Facebook

SUEZ – Uprava Sueskog kanala na svojoj službenoj Facebook stranici izravno prenosi tiskovnu konferenciju na kojoj general-pukovnik Osama Rabie izvještava javnost o naporima koji su poduzeti i koji se poduzimaju za ponovno odsukavanje golemog kontejnerskog broda Ever Given, zaglavljenog usred vitalne trgovačke arterije.

Egipatski premijer Mostafa Madbouly zahvalio je zemljama koje su ponudile pomoć Egiptu u dosad neuspjelim pokušajima odsukavanja golemog broda.

Četrnaest tegljača besuspješno pokušavaju odsukati brod

Opisao je incident kao “krajnje izniman”, dodajući kako je uprava Sueskog kanala iskoristila svu opremu, lokalnu i međunarodnu stručnost i resurse za rješavanje krize.

– Utrkujemo se s vremenom kako bismo obnovili promet u vitalnoj arteriji koja služi cijelom svijetu – rekao je.

– Teško je odrediti kada će biti riješena saga oko kontejnerskog broda koji blokira strateški Sueski kanal – rekao je Osama Rabie.

Rabie je na konferenciji za novinare dodao da 14 tegljača sudjeluje u spasilačkoj misiji i da je zabilježen napredak.

Nizozemska tvrtka Boskalis, koja je vlasnik tima za hitne slučajeve Smit Salvage angažiranog da pomogne u operacijama spašavanja, rekla je da bi brod mogao biti oslobođen do početka sljedećeg tjedna ako teži tegljači, bageri i plima uspiju pomaknuti brod.

– Teški tegljači, kombiniranog kapaciteta 400 tona, stići će ovog vikenda. Nadamo se da će nam kombinacija tegljača, bageriranje pijeska na pramcu i plima omogućiti da oslobodimo brod početkom sljedećeg tjedna – kazao je  izvršni direktor Boskalisa Peter Berdowski.

Za vikend bi trebala stići kopnena dizalica kako bi se istovarili kontejneri i tako olakšao teret broda – rekao je.

– Ako ga ne uspijemo osloboditi sljedeći tjedan, morat ćemo ukloniti oko 600 kontejnera s pramca, kako bismo brodu smanjili težinu – otkrio je.

Najskuplje nasukavanje u povijesti!

Prekid plovidbe Sueskim kanalom koštao je globalnu trgovinu oko 400 milijuna američkih dolara na sat, što je približno 6,66 milijuna američkih dolara u minuti. Incident je uzrokovao porast cijene otpreme jednog kontejnera iz Kine u Europu na 8.000 američkih dolara – četverostruko u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima BBC-a, na temelju informacija s uređaja za praćenje navigacije, više od 160 brodova nalazi se ispred Sueskog kanala, među kojima 24 tankera za naftu i brodovi koji prevoze robu široke potrošnje.

U slučaju da ti brodovi odluče ploviti Rtom dobre nade kao zamjenski put, njihova će se ruta povećati za 9.650 kilometara što će dovesti do povećanja troškova prijevoza robe za najmanje 300.000 američkih dolara.

Vlasti za uzrok nesreće krive jake vjetrove koji su dosezali i do 40 čvorova, a koji su također krivac za masovne pješčane oluje širom Egipta.

Turski ministar prometa Adil Karaismailoğlu objavio je da je njegova zemlja spremna pružiti pomoć u odsukavanju.

Karaismailoğlu je rekao da Turska posjeduje brod sposoban za izvođenje velikih operacija, uključujući odsukavanje velikih brodova.

https://www.facebook.com/SuezCanalAuthorityEG/photos/415934613380909

Pomoć je ponudio i američki predsjednik Joe Biden, koji je kazao je da njegova zemlja želi osigurati svu moguću pomoć koja je potrebna Egiptu u naporima vezanim za pomicanje broda.

– Imamo opremu i kapacitete koje većina zemalja nema, a mi vidimo što možemo učiniti – kakvu pomoć možemo biti – rekao je Biden novinarima u Delawareu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SVI POKUŠAJI ODSUKAVANJA BEZUSPJEŠNI: “Ako ovo danas ne uspije, morat ćemo isprazniti brod”
Vlasnik broda se ispričao, a društvene mreže se sprdaju: “Brod prije nasukavanja nacrtao penis”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.