2 min. čitanja

Konačno otkriveno ime olupine pronađene u Sjevernom moru čiji detalji bi mogli utjecati na britansku povijest

Konačno otkriveno ime olupine pronađene u Sjevernom moru čiji detalji bi mogli utjecati na britansku povijest
Foto: Screenshot/Youtube/UEA

Godine 1682. kraljevski brod na kojem je bio nasljednik engleskog prijestolja nasukao se i potonuo kod obale Norfolka. Olupinu su 2007. godine otkrila dva brata i do sada je ostala strogo čuvana tajna.

Braća Julian i Lincoln Barnwell rekreativni su ronioci koji desetljećima istražuju olupine brodova uz obalu Norfolka. Godine 2007. pronašli su brod koji su oni – i nebrojeni drugi – dugo tražili. Ispostavilo se da je riječ o HMS Gloucester, brodu kraljevske mornarice koji je 1682. godine potonuo dok je prevozio vojvodu od Yorka, budućeg kralja Jamesa II. Iako s vojvoda uspio spasiti, procjenjuje se da je u potonuću broda poginulo 150-250 ljudi.

Braća su pronašla bezbroj artefakata iz drevne olupine, uključujući boce, naočale, odjeću, razdjelnike za rad na kartama i – na kasnijem zaronu 2012. – zvono HMS Gloucestera, što je bilo ključno za službenu identifikaciju plovila od strane Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva. No čak i nakon što je mjesto konačno identificirano, tim arheologa, ronilaca i regulatora koji su bili uključeni u projekt odlučio je da se lokacija broda mora držati u tajnosti radi zaštite.

Sada kada je olupina istražena i nakon što su postavljene odgovarajuće barijere koje štite brod, britanska javnost konačno je doznala njegov identitet.  Artefakti s olupine, uključujući i brodsko zvono, bit će izloženi u Muzeju dvorca Norwich sljedećeg proljeća. Svi nalazi tehnički su vlasništvo britanskog ministarstva obrane, osim osobnih predmeta koji pripadaju britanskoj kruni.

Ne planira se podizanje same olupine koja se po dužini kobilice rascijepila na pola. Međutim, istraživački rad će se nastaviti: Gloucester je jedini preživjeli trećerazredni ratni brod iz Cromwellovske ere, a tim arheologa i povjesničara planira proučavati ostatke plovila u godinama koje dolaze.

Ono što cijeloj priči daje posebnu dozu misterije su detalji koje su istraživači sa Sveučilišta East Anglia otkrili tijekom proučavanja olupine. Njihov rad trebao bi izgraditi jasniju sliku društva iz 17. stoljeća te ispričati priče o korupciji, političkim spletkama, tračevima, žrtvenim jarcima i klasnoj superiornosti.

Cijelu priču o spletkama s britanskog dvora i zanimljivostima oko brodoloma pročitajte na internet stranici Sveučilišta East Anglia.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.