2 min. čitanja

TAJNE IZGUBLJENIH BRODOVA Misteriozna Franklinova ekspedicija - otvorene su škrinje mornara i pronađeni pištolji, novci, cipele...

TAJNE IZGUBLJENIH BRODOVA Misteriozna Franklinova ekspedicija - otvorene su škrinje mornara i pronađeni pištolji, novci, cipele...
Foto:Screenshot/X(Parks Canada)

HMS Erebus i HMS Terror isplovili su iz Velike Britanije s namjerom da pronađu Sjeverozapadni prolaz, tj. način da iz Atlantika stignu u Tihi ocean kroz arktičko područje.

Tragičnu je ekspediciju vodio Sir John Franklin, a ona ostaje jedna od najmisterioznijih, najtragičnijih i svakako najpoznatijih brodskih tragedija u povijesti. Svih 129, u nekim natpisima 134 mornara skončalo je pod hladnim valovima ili na hladnom ledu, a oba su broda potpuno nestala. O njima se baš ništa nije znalo sve do 2014. tj. 2016. godine kada je, djelomično zahvaljujući i narodnoj predaji Inuita, istraživačkim timovima uspjelo pogoditi točnu lokaciju potonulih brodova.

Zna se kako su oba broda zapela okovana arktičkim ledom nakon čega je došlo do raznih spletki, trovanja, ubojstava pa čak i kanibalizma te konačnog nestanka. No, iako nije potpuno jasno kakva se to strašna drama odvijala prije nego što su more i led progutali HMS Erebus i HMS Terror s cijelom posadom, svakako je sve više podvodnih arheoloških istraživanja ovih olupina koja rezultiraju fascinantnim pronalascima.

Foto:Screenshot/X(Canada Parks)

The Maritime Executive piše da su se arheolozi prošlo ljeto vratili na područje Nunavuta te u 12 dana izveli 68 zarona, slikali mnoštvo fotografija visoke rezolucije i pronašli hrpu osobnih stvari koje pričaju dramatičnu i tužnu priču mornara čije su sudbine davno zavijene polarnom prašinom i morskom soli.

Istraživači su tako doslovno pronašli cipele koje su neki od njih nosili, pronašli su staklenke i posude za hranu, navigacijske instrumente te termometar koji je pripadao kapetanovom zamjeniku, poručnik Henriju Dundas Le Vesconteu. Nadalje, pronađene su boce od lijekova, kožni omot za knjigu, kovanice...Arheolozi su nabasali i na pištolje koji su pripadali časnicima i mornarima i vjerojatno odigrali svoju ulogu u dramatičnoj priči ove legendarne i tragične ekspedicije.

Uskoro tako od kanadskih znanstvenika možemo očekivati i nove snimke te slike koje svjedoče ovu tajanstvenu pomorsku priču.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.