2 min. čitanja

KONAČNO LIJEPA PRIČA IZ 3. MAJA: Položena kobilica za novi polarni kruzer

KONAČNO LIJEPA PRIČA IZ 3. MAJA: Položena kobilica za novi polarni kruzer
Foto: 3.Maj

RIJEKA – U Brodogradilištu 3. Maj na navoz II u srijedu je položena kobilica novogradnje 734 (101) naručitelja MKM Yachts Malta. Riječ je o sestrinskom brodu polarnog kruzera Scenic Eclipse koji je privezan u riječkoj luci, dok se ne smiri situacija s koronavirusom, priopćeno je iz 3. Maja.

Direktor 3. Maja Edi Kučan kazao je kako je naručitelj broda imena “Eclipse II” MKM Yachts, tvrtka kćer australske korporacije Scenic koja je u pulskom brodogradilištu Uljanik izgradila polarni kruzer Eclipse, najbolji luksuzni brod na svijetu u 2019., dok je izgradnja Eclipse II prošle godine povjerena brodogradilištu 3. Maj. Za taj projekt Vlada je u rujnu prošle godine dala državno jamstvo.

“Eclipse II” sestrinski je brod “Scenic Eclipsea”, luksuznog plovila s čak 6 zvjezdica, najsofisticiranijeg i najelegantnijeg broda tog tipa na svijetu namijenjenog izletima na oba zemljina pola. Završetak gradnje polarnog kruzera – novogradnje 101 predviđa se do lipnja 2023.

Brod će biti dug 168 metara, širok 21.9 metara i ispunjavati zahtjeve Polarne klase 6 i polarnog koda za brod kategorije B. Prevozit će maksimalno 220 putnika,te im pružiti najvišu razinu luksuznog boravka na brodu.

Vlasnik Scenic grupe Glen Moroney kazao je da njegova tvrtka u proširenom programu gradnje Scenica planira gradnju čak pet polarnih jahti. Prema Moroneyu, 3. Maj će izraditi dijelove, podići trup broda, ugraditi strojeve i sve glavne elemente strojeve, dok će MKM Yachts nakon porinuća preuzeti na sebe opremu i dovršavanje u svom dijelu riječkog brodogradilišta.

– Možemo biti ponosni što se gradnja jednog od najboljih brodova u svijetu u svojoj klasi odvija upravo ovdje u Rijeci te da se u riječkom brodogradilištu 3. maj nastavlja projekt izgradnje polarnih kruzera – kazao je Kučan te zahvalio Vladi na potpori koju je pružila ovom projektu.

Premijer Andrej Plenković zahvalio je predstavnicima Scenic grupe na povjerenju i kvalitetnoj suradnji, kao i njihovoj čvrstoj namjeri da nastave ulaganja i gradnju brodova, te je naglasio da Vlada želi novi koncept brodogradnje temeljen na transparentnosti, pouzdanosti i kvaliteti te namjenskom trošenju sredstva.

– Vlada je dala punu podršku projektu izgradnje serije pet polarnih kruzera kroz partnerstvo tvrtke MKM Yachts i 3. Maja te smo poduzeli sve potrebne preduvjete da se osigura nastavak proizvodnje u 3. Maju. Možemo reći da ovaj projekt predstavlja novi koncept hrvatske brodogradnje koji se razvija na načelima odgovornosti, transparentnosti i namjenskom korištenju sredstava.

Današnje polaganje kobilice za „Eclipse II“ rezultat je naših zajedničkih napora i vjerujemo da će ovim projektom i onima koji će uslijediti nakon njega, kriza u brodograđevnom sektoru biti iza nas te da će Rijeka i njezini radnici još jednom dokazati kakvi se kvalitetni brodovi grade u 3. Maju. Znam da je ovo brodogradilište simbol Grada Rijeke, ali ujedno je i ključni pokretač gospodarskih aktivnosti za cijelu Primorsko – goransku županiju – rekao je Plenković.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.