6 min. čitanja

Komunalno redarstvo u Zadru odbija raditi s apsurdnim opravdanjem: „Ostavljene ležaljke i ručnike skuplja Lučka kapetanija“

Komunalno redarstvo u Zadru odbija raditi s apsurdnim opravdanjem: „Ostavljene ležaljke i ručnike skuplja Lučka kapetanija“
Foto: Čitateljica / Screenshot

ZADAR – Odlučna načelnica Podgore Petra Radić pokazala je ovih dana zube prema onima koji rezerviraju svoja mjesta na plaži. Ranom zorom je pokupila sve ostavljeno na pomorskom dobru i s komunalnim redarima napunika krcat kamion čistoće, jer se, naposljetku, prema Odluci o komunalnom redu – ostavljene stvari na plažama uklanjaju i vlasnicima to isto uklanjanje naplaćuje. Na isti problem nailazimo diljem obale, a o identičnoj situaciji samo dan prije ovog svijetlog primjera u Podgori, javila nam je čitateljica iz Zadra. Tada smo objavili članak o tome kome se građani u Zadru trebaju objaviti za slučaj čišćenja plaže od ostavljenih predmeta ili smeća s javnih plaža. No, umjesto rješenja problema, u Zadru opet – novi problemi.

Naravno, ako jedna mala Podgora, Tisno ili Vodice imaju Odluku o komunalnom redu, jasno da takav dokument ima i Zadar. I gle, javno je objavljen, ali to izgleda ne znaju, ne razaznaju njegove elemente, ili ga nisu nikad pročitali oni koji bi o komunalnom redu u Zadru trebali znati najviše. Radi se naime o dokumentu po kojem komunalno redarstvo grada Zadra isključivo i treba postupati, no izgleda da ona narodna „brigo moja, prijeđi na drugoga“, u Zadru dobiva nove bizarne elemente, s apsurdnim opravdanjem.

Foto: Čitateljica

Čitateljica se obratila zadarskom Komunalnom redarstvu pisanim putem, gdje im pojašnjava da uzalud posljednjih 20 dana dolazi na plažu Kožino, kao i svakog ljeta, no od „rezerviranih“ mjesta s naizgled napuštenim ležaljkama, ručnicima, pa čak i madracima, nema gdje stati da bi se okupala.

Stigao joj je i odgovor:

„Poštovani, Postupanje po vašoj prijavi nije u nadležnosti komunalnh redara. Temeljem Zakona o pomorskom dobru (NN 158/03, 100/04, 141/06, 38/09, 123/11, 56/16, 98/19), po članku 94., inspekcijski nadzor nad provedbom odredaba tog zakona obavljaju inspektori pomorskog dobra Ministarstva i inspektori Lučke kapetanije. Molimo vas da prijavu pošaljete na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture“, stoji u odgovoru kojeg potpisuje Marko Kapetanović iz Odsjeka komunalnog redarstva.

Foto: Čitateljica

Dakle, komunalni redari iz Zadra građane šalju da pišu u Zagreb o ovom problemu i misle da bi čišćenje ostavljenih stvari s plaža trebali raditi oni koji se brinu za sigurnost plovidbe, luka i koji se bave prijavama za devastaciju pomorskog dobra. No prije nego krenemo dalje, idemo najprije demistificirati članak 94. Zakona o pomorskom dobru, koji uopće u niti jednom segmentu ne spominje da bi lučki kapetani trebali čistiti smeće ili prikupljati ostavljene stvari koje su smetnja na pomorskom dobru. Naprotiv, ovaj članak ističe da inspekcijski nadzor nad provedbom odredaba Zakona o pomorskom dobru provode inspektori pomorskog dobra Ministarstva i lučke kapetanije, ali nikako neće raditi inspekcije i provjeravati krši li netko u nekom gradu ili općini komunalni red.

Foto: Screenshot

Zadarsko komunalno redarstvo o čišćenju plaža podgorske načelnice: “To su ekscesi!”

Da bi razriješili ovu zadarsku enigmu, pokušali smo doznati više na izvoru informacija i nazvali gore potpisanog Marka Kapetanovića.

Zašto ne reagirate na prijavu građana, odnosno zašto ne želite očistiti plažu od napuštenih stvari?

– Zato što je to na pomorskom dobru. Imam rješenje po kojem komunalni redar nije nadležan za pomorsko dobro. Ja ostavljene stvari ne smatram smećem – odgovara nam.

Ali, nije bitno što vi smatrate, već poštujete li Odluku o komunalnom redu u kojoj doslovno stoji, citiram: “Javnim površinama u Zadru se, prema članku 2., st. 1. Odluke, smatraju i uređene plaže koje se moraju održavati čistima. Prema članku 41. iste Odluke, na javne površine se ne smije ostavljati ni bacati bilo kakav otpad. Ostavljanjem ručnika ili ležaljki bez nadzora, to postaje ostavljena stvar, što posebno naglašava članak 73. koji doslovno kaže da se “svi protupravno postavljeni predmeti na javnim površinama moraju ukloniti!”

– To su predmeti na pomorskom dobru, to je nadležnost inspektora pomorskog dobra – uporan je naš sugovornik.

Gospodine, inspektor pomorskog dobra, lučki kapetan i državni inspektorat rade potpuno druge poslove. A postojite vi, dakle komunalni redari i Vaš pravilnik po kojem trebate postupati.

– Imate zakon o održivom gospodarenju otpadom – nejasno pokušava preusmjeriti priču.

Dakle, ipak je otpad kojeg ne skupljate?

– Znate što, nazovite vi šefa, pa će vam on reći – kazuje Kapetanović, nakon čega zovemo Edu Fantelu, voditelja Odjela za komunalno redarstvo.

Ponavljamo pitanje… Zašto vaš odjel nije očistio plažu u Kožinu od napuštenih stvari?

– Na pomorskom dobru, na plažama nismo nadležni – kaže Fantela.

Tko bi to onda trebao odraditi?

– Lučka kapetanija – odgovara.

Čekajte, vi želite reći da je Lučka kapetanija nadležna za skupljanje ostavljenih stvari ili smeća po plaži?

– Lučka kapetanija kupi smeće – potvrđuje Fantela, a onda u sljedećoj rečenici pojašnjava da to radi njegov Odjel:

– Grad Zadar na divljim plažama u ljetnoj sezoni angažira čistače koji uklanjaju smeće, one plaže koje nemaju koncesiju i to od Punte Bajlo praktički do Punte skale.

Svaki grad i općina imaju Odluku o komunalnom redu, pa tako i Grad Zadar. Kako to da načelnica Podgore može skupiti pun kamion odbačenih stvari s javne površine koju su dužni čistiti, a vama se to ne da, odnosno prebacujete lopticu na državnu instituciju?

– To u Podgori su ekscesi di su pokušaji rješavanja problema od strane lokalne samouprave. Zakon to nije regulirao jer bi to bila stalna djelatnost – kaže nam Fantela, pa onda i njega upućujemo na Odluku Grada po kojoj je dužan raditi svoj posao uz naglasak na članak 73. koji doslovno kaže da se “svi protupravno postavljeni predmeti na javnim površinama moraju ukloniti”.

– Je li to ide u medije? – pita se Fantela.

Naravno!

– Ništa, onda se možete obratiti našoj glasnogovornici pa ću vam biti na raspolaganju – kazuje nam Fantela i odbija bilo kakav nastavak razgovora, bez obzira na pojašnjenje da je ova tema već objavljena i samo je nastavak pokušaja komunikacije s njihovom službom, jer su građani zbunjeni njihovim odgovorima.

Foto: Čitateljica

Predsjednik Gradskog vijeća: “Budu li i dalje odbijali raditi, pozvat ćemo ih na odgovornost i tražiti sankcije!”

Zovemo prozvanu Lučku kapetaniju Zadar, gdje nam se javio Inspektor Odjela za inspekcijske poslove, Boris Medić.

– Oni imaju Odluku o komunalnom redu i dužni su je se pridržavati. Mi nemamo ništa s gradom Zadrom, izuzev kad se radi o slučajevima devastacije pomorskog dobra i slično, a ručnik, ležaljka i kapetanija? Pa dajte molim vas… Pa zna se što je komunalni red i što su komunalni redari – kratak je inspektor Medić iz Lučke kapetanije Zadar.

Da im nepridržavanje radnih obaveza neće proći, potvrdio je i novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, Marko Vučetić.

– Budući da je Odluka o kamunalnom redu izglasana od strane Gradskog vijeća, i vrlo je jasna, zahtijevat ću od nadležnog komunalnog redarstva da postupi po Odluci. Budu li i dalje ustrajali po svome, onda ćemo na Gradskom vijeću raspravljati o tome zašto ne postupaju po Odluci o komunalnom redu i tražiti sankcije za odgovorne koji odbijaju raditi prema propisu te pozvati na odgovornost onih koji su odbili postupiti prema propisu – odgovorio je za Morski HR Marko Vučetić.

Zaključno, kupati se na hrvatskim plažama mogu svi, kao i koristiti suncobrane, ležaljke i ostale plažne rekvizite, no treba jasno istaći da na plažama nema rezervacija. Vlasnici apartmana ne smiju lagati i dovoditi svoje goste u zabludu da ičim smiju rezervirati mjesto na plaži i pritom braniti drugima korištenje javnog dobra, jer to hrvatsko zakonodavstvo, pravilnici, niti ijedna Odluka o komunalnom redu diljem obale – ne poznaju.  Naprotiv, komunalni redari su dužni raditi svoj posao i ostavljene stvari na javnom pomorskom dobru,  ukloniti. Pritom je sasvim svejedno što oni osobno smatraju ili tumače o tome.

I na kraju, da skratimo muke zadarskom komunalnom redarstvu pri čitanju dokumenta koji broji 18 stranica, izdvojit ćemo samo ono najbitnije za ovaj i slične slučajeve. Ako im i dalje nije jasno, možda bi netko drugi trebao raditi njihov posao.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: EKSKLUZIVNO “Netko upravo betonira privatnu plažu ispred kuće Luke Modrića” – Inspekcije ne žele na teren!
NA PLAŽI NEMA “REZERVACIJA”! Nova načelnica Podgore uzela stvari u svoje ruke
NI OVO SE NE SMIJE! Dok odmaraju, turisti kod Zadra rezerviraju mjesto na plaži
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.