3 min. čitanja

VIDEO Splitska „Uvala vlažnih maramica“ u novom dokumentarcu eko grupe „Zdravo more“ Pomorske škole Split

VIDEO Splitska „Uvala vlažnih maramica“ u novom dokumentarcu eko grupe „Zdravo more“ Pomorske škole Split
Foto: Pomorska škola Split

SPLIT - U vremenu obiteljskih druženja, darivanja i toplih napitaka, ekipa od 80 ronilaca i volontera uz kopnenu podršku ostalih sudionika akcije „Eko Sub-Advent“ tijekom prošle subote (16.12.) darovala je more i njegov živi svijet velikom akcijom čišćenja podmorja i obale. I to za dobrobit šetača i budućih kupača popularne gradske plaže Trstenik u Splitu. 

Jaka bura, njezini udari i hladnoća nisu spriječili „obitelj“ entuzijasta da u akciji pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Splita i volontera ronilaca sakupe 30 automobilskih guma, 200 vreća otpada, dijelove dvaju „podvodnih“ komunalnih kontejnera itd. Dokumentarac organizatora o debelom sloju vlažnih maramica koje su prekrile cijelo dno plaže do dubine od 5 metara medijski je vidljiv. Zbog nesvakidašnjih i zabrinjavajućih prizora ronioci su tijekom akcije lokaciju od milja prozvali „uvalom vlažnih maramica“. Novo, upozoravajuće ime potvrđuju i učenici ribarsko-nautičkog smjera s prof. Marijanom De Marchi, mentoricom eko grupe „Zdravo more“ Pomorske škole u Splitu, a kroz dokumentarac o kopnenom dijelu uspješno provedene eko akcije. 

Uz shvaćanje važnosti svakog pojedinca u očuvanju mora, želja im je da javnosti prezentiraju rad u akciji putem izvlačenja otežanih crvenih vreća iz mora sa stotinama komada vlažnih maramica u svakoj od njih, skupljanja maramica među stijenama nasipa i po samome žalu dijela plaže koja im je u akciji dodijeljena. Javnosti postavljaju i nagradno pitanje za prirodu koje glasi: „Koji je izvor onečišćenja uvale Trstenik s tisućama vlažnih maramica?!“ 

U akciji je sudjelovao dio „dronaša“. Putem robotske ruke učenici ribarsko-nautičkog smjera ROV-om izvlače i otpad iz mora. „Zdravo more“ ima i podgrupu ronioca (učenici iz svih smjerova Škole). Škola i grupa ponosni su što u akciji „Eko Sub-Advent“ među roniocima bila njezina dva bivša učenika. Članovi grupe s mentoricom zahvaljuju organizatorima na pozivu i gostoprimstvu. Uz huk bure iz dokumentarca, pozivaju omladinu i građanstvo da sudjeluju u budućim eko akcijama. 

Eko grupa „Zdravo more“ nosi titulu najboljeg srednjoškolskog eko projekta u RH. Iz škole nam javljaju jednu lijepu vijest. Zbog velikog interesa trajanje multimedijalne učeničke izložbe „Postani čuvar Jadranskog mora“ eko grupe produženo je. Izložba u Prirodoslovnom muzeju u Splitu može se razgledati do ožujka 2024. Pruža vam mogućnost da i vi upalite crveni alarma za očuvanje Jadranskog mora i svoje ime unesete u Upisnik novih ekologa mora!

Marijana De Marchi

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.