2 min. čitanja

Klimatske promjene su 'otpuhale' i marčane bure

Klimatske promjene su 'otpuhale' i marčane bure
Foto: Depositphotos

Prema pučkoj meteorologiji, tri takozvane marčane bure u rano su proljeće bile gotovo pravilo. No, ove godine na prijelazu zime u proljeće bure je, čini se, istisnulo - jugo. Ali, kako ništa više u prirodi nije isto, svi se pitaju i jesu li klimatske promjene "otpuhale" i marčane bure...

Jedan dan japanke, drugi dan bunda. Ljeto, zima - izmjenjuju se kao kazališne kulise. Sunčali smo se u veljači i trpjeli južinu. Kad već zima nije ugrizla, hoće li sada ošinuti repom? Ovaj meteorolog u mirovini, "bodul", zna sve o buri. U ožujku nigdje na vidiku prave, marčane bure.

- Bile su jedna, dvije slabe, mislim. Diže se tamo s ličke strane preko planine i kad dođe na vrh onda počne padati taj hladni zrak prema moru dole. I on se ustvari zagrijava. Međutim, visina planine je tolika da on ipak dođe hladniji - kaže za HRT zadarski meteorolog Duško Kraljev.

Zbog snažnih naleta, svojom silinom bura zatekne i Skandinavce, sjevernjake, na našoj autocesti. No ovog ožujka jednostavno one jače nije bilo, što domaćim ljudima nije drago.

- Ona ne samo da čisti naše kantune, ono što mi ne pometemo, ona pomete, nego čisti i naše tijelo, pluća. Dišemo taj čistiji zrak - kaže Kraljev.

Svi su se uglas veći dio zime zbog južine žalili - nije dobro.

- Inače, budu bure, ali ove su godine bile tri marčane južine - rekao je jedan prolaznik.

- Ja sam ih čekala, ali nisu došle. I sad ovo kao nešto je, ali nije to bura niti je to kako treba - kaže jedna prolaznica.

- Ovo mi je nenormalno vrijeme da je u drugom mjesecu skoro 30 stupnjeva, pa se uvijek volimo sjetiti kako je to kad je bilo četiri godišnja doba - dodaje.

Iako je bura silovit vjetar, ljudi je u Dalmaciji većinom vole. Zamrsi ona malo kose, ali čisti nebo, a i tijelo.

- Globalno zagrijavanje dovodi do toga da se tlak zraka podiže. Zbog tlaka zraka mijenja se i raspodjela tlaka zraka na našem planetu. A zbog promjene raspodjele tlaka zraka mijenja se i raspodjela i cirkulacija glavnih vjetrova na planetu - kaže zadarski geograf Robert Lončarić.

No da bi nešto postalo i znanstveno utemeljeno, obrazac se treba ponavljati, i tek tada se nedostatak bure u ožujku može "prišiti" klimatskim promjenama.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.