1 min. čitanja

Klimatske promjene krivac za porast poplava u mediteranskoj regiji

Klimatske promjene krivac za porast poplava u mediteranskoj regiji
Foto: Arhiv / ZŽ

Klimatske promjene uzrokovale su katastrofalne poplave kakve su zabilježene posljednjih tjedana u mediteranskoj regiji, i učinile ih znatno vjerojatnijim u godinama koje slijede, navodi međunarodna istraživačka skupina.

Skupina klimatskih znanstvenika iz Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Indije i Nizozemske, koji su ujedinjeni u organizaciju World Weather Attribution (WWA) objavila je svoja opažanja a propos ove goruće teme.

Prema njihovim zapažanjima globalno zatopljenje uzrokovano čovjekom moglo je povećati vjerojatnost tako obilnih kiša za oko 10 puta u zemljama kao što su Grčka, Bugarska i Turska.

U Libiji bi jake kiše poput onih koje su pogodile zemlju prošli tjedan mogle biti čak do 50 puta vjerojatnije nego u scenariju bez klimatskih promjena izazvanih čovjekom.

Ekstremni vremenski uvjeti mogli bi se pretvoriti u humanitarnu katastrofu, kao u Libiji, ako su zgrade ili brane u poplavljenim područjima loše održavane, objašnjava skupina.

Studija je analizirala i usporedila klimatske podatke s računalnim simulacijama svijeta bez globalnog zatopljenja, što je ekvivalentno oko 1,2 stupnja Celzijusa na globalnoj razini od kasnog 18. stoljeća.

Događaji su bili na relativno malim područjima i većina klimatskih modela nije u stanju točno reproducirati oborine u tako malim regijama, prenosi HRT.

Teško je izmjeriti doprinos globalnog zatopljenja poplavama, za razliku od razornih toplinskih valova i šumskih požara u regiji, rekla je znanstvenica Friederike Otto s Imperial Collegea u Londonu.

- Mediteran je žarište opasnosti povezanih s klimatskim promjenama. Otpornost na ekstremne vremenske prilike mora se znatno povećati u regiji kako bi se sačuvali ljudski životi u budućnosti - zaključila je.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.