1 min. čitanja

Klimatolog: Promjene se događaju brže nego što smo očekivali

Klimatolog: Promjene se događaju brže nego što smo očekivali
Foto: Facebook

Ekstremne vremenske nepogode postaju nažalost dio naše svakodnevice. Ove promjene i sve što se događa s vremenom komentirao je prof. Branko Grisogono sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

- Događaju se vrlo brze promjene, sustav je pomaknut iz standardne ravnoteže, ima previše energije, upumpana je unutra i zato imamo nagle i brze promjene i toga smo nažalost svjedoci - rekao je prof. Grisogono dodavši da je uzrok tome najvjerojatnije čovjek.

Ističe da se promjene događaju brže nego što smo očekivali.

- Umjesto da se događaju na dvije ili tri tisuće godina ili 10 tisuća godina, one se događaju u roku od 100 ili 200 godina. Mi smo sad već postigli 1,2 stupnja zagrijavanja od zadnjih 120 godina. I to je ta brzina - objasnio je.

Kaže da možemo smanjiti broj ekstremnih vremenskih pojava ili barem ublažiti njihove posljedice, ali ne možemo to učiniti jako brzo.

Zato što oceani pamte dugo, oni imaju dugačku vremensku skalu od nekoliko stotina, ali i tisuća godina i atmosfera barem na 15-20 godina pamti jako. Mi možemo malo pomoći tako da smanjimo proizvodnju stakleničkih plinova, da se prilagođavamo tim promjenama i treba naravno i obrazovanje, tu se ne radi dovoljno - poručio je prof. Grisogono.

Naglašava da se Hrvatska nalazi među ugroženijim područjima u svijetu.

- Hrvatska je nažalost u području ugroženijih dijelova svijeta. Dakle, govorimo tu prvenstveno o Mediteranu i Arktiku i mi moramo biti spremni na požare, suše te nagle i brze poplave, čemu smo i danas svjedočili. Tu nam fali i obrazovanje, ali i da ministarstva ulože interes u tu problematiku i to ne samo deklarativno - rekao je prof. Grisogono za HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.