2 min. čitanja

Katamaran na liniji s Hvara juri dvostruko brže od dozvoljenog na izlazu iz luke: "Dokle, do nove tragedije?"

Katamaran na liniji s Hvara juri dvostruko brže od dozvoljenog na izlazu iz luke: "Dokle, do nove tragedije?"
Foto: Čitatelj / MarineTraffic / VesselFinder / Google Earth / Screenshot

Katamaran s gotovo 15 čvorova brzine protutnjio je između uskog prolaza kojeg čini kopno kod grada Hvara i otoka Gališnjaka, kaže nam čitatelj.

Radi se o katamaranu Krilo Carbo koji prevozi putnike na relaciji Korčula - (Prigradica) - Hvar - Split, a svoju tvrdnju potvrđuje fotografijom, ali i aplikacijama poput Marine Traffic ili Vessel Finder koje bilježe trenutnu brzinu i poziciju plovila.

- Ovo je praksa svih katamarana, sve do nove tragedije 15 Nm sa ovom grdosijom na izlasku iz luke?! - kaže čitatelj.

Podsjećamo, gliseri i brodice na mlazni pogon mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 m od obale, i to na području na kojem istima nije zabranjeno glisiranje.

Prolazak glisera i brodica na mlazni pogon do područja na kojem glisiranje nije zabranjeno moguće je obavljati najmanjom mogućom brzinom.

Prema Pravilniku o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutrašnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske, te granicama plovidbe brodova i brodica, brodovi koji obavljaju javni promet prilikom plovidbe unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnim morem Republike Hrvatske ne smiju se približavati obali na udaljenost manjoj od 300 m.

- Dakle, osim što glisira brzinom dvostruko većom od dozvoljene, kapetan ovog katamarana to čini unutar kanala užeg od 200 metara - podsjeća čitatelj, a kako se čini, nije mu prvi put, jer je jučer na gotovo istom mjestu, uz samu obalu jurio gotovo 20 čvorova!

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PRAVILA PLOVIDBE 2 Red u lukama i na moru | | Morski HR
U trećem nastavku edukativnog serijala Nautičkog informacijskog servisa (nIS), u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture donosimo detaljne upute nautičarima o redu u lukama i na moru.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.