1 min. čitanja

Kaštela obilježavaju Dan oslobođenja od fašističke okupacije

Kaštela obilježavaju Dan oslobođenja od fašističke okupacije
Foto: Ratna kronika

KAŠTELA – Datum, 27. listopada 1944. godine, zapisan je u povijesti Kaštela kao dan kada su jedinice 8. korpusa NOV-a, oslobodile ovaj grad od fašističke okupacije, a tog datuma danas se prisjećaju članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Kaštela.

Tim povodom, u 9 sati, članovi udruge položit će cvijeće i upaliti svijeće pred spomenikom poginulim borcima NOB-a na svim kaštelanskim spomenicima NOB-u, kao i kod spomenika dr. Franji Tuđmanu u Kaštel Lukšiću, javlja Portal grada Kaštela.

Kaštelanski mladići i djevojke u NOB su se organizirano uključili u kolovozu 1941. godine, formiranjem Prvog kaštelanskog partizanskog odreda.
Tijekom rata, od 6300 stanovnika Kaštela, njih 1800 uključilo se u neku od partizanskih jedinica.

Prema ratnim evidencijama tijekom 2. Svjetskog rata poginulo je oko 65 tisuća partizanskih boraca, od čega je polovina bila s područja Dalmacije. Od 1800 kaštelanskih partizanskih boraca njih 364 pali su tijekom ratnih borbi, a u Kaštelima je zabilježeno i oko 150 izvanratnih žrtava fašističkog terora, koji su živote izgubili na kućnom pragu samo zbog svoje želje za slobodom.

Kako je kazao jedan Kaštelanin, Kaštela su u povijesti više puta bila obranjena, a samo jednom oslobođena. Iako je oslobođenje Kaštela važan dan u kaštelanskoj povijesti, prisjećanjem na svoje pretke koji su dali život za slobodu, obilježavaju ga tek rijetki.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Split slavi dan oslobođenja od fašista: Partizani bez ičije pomoći dotukli okupatore
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.