2 min. čitanja

Otvorenjem izložbe u tvrđavi Imperijal započeo program obilježavanja 30. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske i uspješne deblokade Dubrovnika

Otvorenjem izložbe u tvrđavi Imperijal započeo program obilježavanja 30. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske i uspješne deblokade Dubrovnika
Grad Dubrovnik

DUBROVNIK - Otvorenjem izložbe „Dani ponosa 1992. – 30. obljetnica oslobođenja hrvatskog juga“ u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik, u tvrđavi Imperijal na Srđu, započeo je program obilježavanja 30. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske i uspješne deblokade Dubrovnika u Domovinskom ratu.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

- Za razliku od brojnih hrvatskih gradova Dubrovnik ima sjajnu priliku da priču o životu u Domovinskom ratu, priču o hrabrim ljudima koji si ga branili i obranili, može pričati tisućama svojim posjetitelja. Samo ove godine kroz Muzej Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal prošlo je 60 tisuća ljudi koji su čuli istinu - rekao je, između ostalog gradonačelnik Franković. Prisjetio se riječi pokojnog generala Nojka Marinovića, zapovjednika obrane Dubrovnika, koji je rekao „Pamćenje je alat, a mržnja je golemi teret“.

- Sve ono što je ovom izložbom prikazano služi za pamćenje i prenošenje istine novim generacijama i posjetiteljima - rekao je.

Uputio je čestitku ravnateljici Muzeja Domovinskog rata Varini Jurici Turk i višem kustosu Mišu Đurašu koji su organizirali ovu izložbu, ali i na svim dosadašnjim ostvarenim projektima Muzeja kojima se „čuva dio povijesti koji nikada ne smije biti zaboravljen".

- Nadam se da ćemo ovakvim izložbama i kontinuiranim istraživanjem bliske povijesti obogaćivati građu našeg Muzeja Domovinskog rata - poručio je uz zahvalu svim dubrovačkim i hrvatskim braniteljima te  obiteljima poginulih branitelja i civila, a s posebnim pijetetom prisjetio se sve dubrovačke djece stradale od ruke agresora.

U otvorenju izložbe sudjelovao je general Veselko Gabričević, a nazočila je i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević te brojni dubrovački branitelji.

Povodom  ovogodišnje 30. obljetnice prve i dotad najveće napadne operacije Hrvatske vojske i policije, poduzete u 1992. godini, Muzej Domovinskog rata priredio je stvarnu i virtualnu izložbu „Oslobođenje dubrovačkog područja 1992.“. Kao i prethodna izložba „Herojska obrana Grada 1991.“, realizirana je u sklopu sveobuhvatnog dvogodišnjeg muzejskog projekta „Dani ponosa“ koji je pokrenut s ciljem nastavka sustavnog rada na sakupljanju i cjelovitoj obradi građe iz svih zbirki Muzeja te prezentaciji na taj način utvrđenih novih povijesnih činjenica o ovim iznimno važnim događajima iz Domovinskog rata.

Izložbu čine tri zasebne kronološko - tematske cjeline:  Deblokada Dubrovnika (18. svibnja - 30. lipnja 1992.), Operacije „Tigar“ (1. - 13. srpnja 1992.) i „Oslobođena zemlja“ (22. srpnja -15. rujna 1992.) te Operacije “Oslobađanje Konavala ” i „Vlaštica“ (21. - 26. listopada 1992.).

Izložba se može razgledati u izložbenom prostoru Muzeja Domovinskog rata, u tvrđavi Imperijal na Srđu od 29. listopada 2022.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.