5 min. čitanja

Kartice uvode 'pravdu' u naplatu odloženog otpada

Kartice uvode 'pravdu' u naplatu odloženog otpada
Foto: Unsplash / Ilustracija

KRK - Novi sustav bit će pod ključem i brojati u spremnike odložene vreće s miješanim otpadom. Kako bi se spriječilo neodgovorno i nelegalno odlaganje otpada i ostali spremnici će biti zaključani.

Krčke jedinice lokalne samouprave započinju s opremanjem poluukopanih i ukopanih kontejnera za otpad sustavima elektroničke kontrole pristupa, kao i sustavom prepoznavanja vreća s odvojenim otpadom, a koje korisnici usluga otočne komunalne tvrtke Ponikve eko otok Krk odlažu u takve spremnike.

Tako je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić već donio odluku o provedbi postupka javne nabave radi pribavljanja takvih elektroničkih sustava, i to za svih 16 setova poluukopanih spremnika postavljenih na krčkom području, a to bi trebalo stajati nešto više od 170.000 eura.

Isto bi, govori pomoćnik direktora otočnog komunalca Ivan Jurešić, koji ujedno vodi otočnu službu gospodarenja otpadom, tijekom ove godine trebale odraditi i ostale općine s područja otoka, kako bi se najkasnije do kraja godine na Krku u potpunosti počelo provoditi mjerenje, a potom i naplaćivanje u takve spremnike odloženog miješanog otpada.

Svi pod ključem


- I komunalno društvo Ponikve, ali i sve naše lokalne jedinice, prijavile su se lani na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost posredstvom kojeg se osiguravaju sredstva za sufinanciranje provedbe takvih mjera, na koje nas sve u smislu provedbe aktivnosti mjerenja proizvedenog otpada i naplaćivanja usluga zbrinjavanja po stvarno proizvedenim količinama obvezuje i važeća zakonska regulativa - objašnjava Jurešić.

Ponikve su na taj način dobivene potpore već uložile u dobavu i postavu mjerača na vozila kojima prikupljaju i odvoze otpad, dok će lokalne jedinice sličnim elektroničkim sustavima opremati poluukopane i ukopane spremnike.

- Radi se o sustavu koji će, posredstvom kartica koje će dobiti svi korisnici usluga zbrinjavanja otpada, mjeriti, odnosno brojiti u spremnike odložene vreće s miješanim otpadom, a zbog čega će se svi takvi spremnici morati zaključati. Osim spremnika s preostalim, odnosno miješanim otpadom, mjerenje odlaganja koje će biti osnova za naplatu varijabilnog dijela cijene te usluge, zaključani će biti i svi ostali spremnici (za plastiku i metal, papir, biootpad i staklo), kako bi se na taj način spriječilo neodgovorno i nelegalno odlaganje neodgovarajućeg otpada u takve spremnike, a do kojeg bi u suprotnom zasigurno dolazilo s obzirom na to da se njihovo pražnjenje ne naplaćuje - navodi Jurešić.

Kartice svima


- Poluukopanim spremnicima, znaju već otočani, uglavnom se služe stanovnici mjesnih jezgri i dijelova naselja u koja zbog nekog razloga nije bilo moguće uvesti sustav od vrata do vrata, a kojim je pokrivena glavnina otoka - nastavlja.

Napominje da će kartice za otvaranje, odnosno korištenje takvih spremnika, uz pomoć kojih će biti evidentirane količine odloženog otpada, dobiti i svi ostali korisnici Ponikvinih usluga kako bi, kao i do sad, mogli poslužiti u okolnostima kad se zbog nekog razloga (bilo zbog količine ili rasporeda odvoza otpada) ne mogu poslužiti svojim kućnim setovima, kao ni reciklažnim dvorištima, piše Novi List.

Pravedniji troškovi


Mjerenje u ovom potonjem načinu odlaganja otpada, u sustavu od vrata do vrata, obavljat će se uz pomoć praćenja barkodova na kućnim kantama, brojeći učestalost pražnjenja kanti, dok će u zajedničkim poluukopanim, odnosno ukopanim spremnicima temelj obračuna varijabilnog dijela cijene biti broj njihova otvaranja, odnosno količine ondje odloženog otpada svakog pojedinog korisnika.

Uvjeren da će se takvim sustavom naposljetku ostvariti nakane da se otočni sustav gospodarenja otpadom učini učinkovitijim, u smislu dodatnog povećanja udjela odvajanja otpada, ali i smanjenja njegovih količina te prevednije raspodjele troškova, ovisno o količinama otpada koji pojedini korisnici stvaraju, Jurešić je napomenuo i da krčki komunalci očekuju određene probleme na rješavanju kojih će biti potreban njihov, ali i pojačani angažman službi lokalne uprave.

- U implementiranju svih ovakvih novina već iskustveno možemo reći da se barem u početku uvijek primjećuje da neodgovorni pojedinci odbacuju otpad u okoliš. Nažalost, moram reći da i mi očekujemo takve pojave te se, ukazujući lokalnim upravama na potrebu pravovremenog poduzimanja dodatnih mjera u smislu postavljanja sustava vodeonadzora, kao i pojačanog angažmana komunalnih redara, pripremamo na vlastiti angažman u preveniranju i zaustavljanju takvih ponašanja.

U svakom slučaju, zajedničkim djelovanjem komunalca i komunalnih službi lokalne uprave morat ćemo se pobrinuti da unapređivanje našeg sustava gospodarenja otpadom ne rezultira povećanjem zagađenja i »uneređivanja« okoliša od onih koji zbog nekog razloga ne budu postupali na propisani način, uz ostalo i kroz sankcioniranje takvih, a što do sad, moram priznati, na Krku gotovo da uopće nije činjeno - zaključuje Jurešić.

PROČITAJTE JOŠ:

Na Krku od ovoga ljeta ‘pametni’ semafori, očekuju se manje gužve
Ovim potezom rasteretit će se križanje u Radićevoj gdje su proteklog ljeta u satima vršnog opterećanja promet svakodnevno ‘ručno’ morali regulirati prometni redari koje je angažirao Grad Krk. Nesnosne prometne gužve koje vladaju na području poslovno-uslužne zone Sveti Petar u gradu Krku, pose…
Krčke kante od plastike iz morskog otpada
Kante za otpad u potpunosti su izrađene od plastike sakupljene kao otpad s krčkih plaža, a proizvedene su tehnologijom 3D printanja. Slijede i reciklirane košare te sunčane naočale. Krčke kante od plastike iz otpada s plaža i iz mora našle su svoje mjesto i na dvoru Kraljevine Nizozemske.
Pametne kante komunalnom društvu same javljaju kada ih treba isprazniti
Pametni spremnici otpada operateru šalju podatke o postotku popunjenosti - kada popunjenost dosegne 80 posto, kante šalju podatke komunalnom društvu da ih isprazne. Dio proizvoda i usluga koji su razvijani u zadnje tri godine u sklopu projekta CEKOM za pametne gradove predstavljen je i dem…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.