6 min. čitanja

Krčke kante od plastike iz morskog otpada

Krčke kante od plastike iz morskog otpada
Foto: Unsplash / Ilustraci

KRK - Kante za otpad u potpunosti su izrađene od plastike sakupljene kao otpad s krčkih plaža, a proizvedene su tehnologijom 3D printanja. Slijede i reciklirane košare te sunčane naočale.

Krčke kante od plastike iz otpada s plaža i iz mora našle su svoje mjesto i na dvoru Kraljevine Nizozemske.

Krčka komunalna tvrtka Ponikve eko otok Krk, osim po svom uspješnom djelovanju na odvojenom prikupljanju otpada, čuvanju okoliša kroz ništa manje kvalitetne otočne sustave elektromobilnosti te one povezane s odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda, već tri godine sudjeluje i u međunarodnom In-No-Plastic projektu.

Radi se o projektu pokrenutom krajem 2020. godine u koji je uključeno 17 partnera iz više zemlja Europske unije, zainteresiranih za smanjenje negativnog utjecaja plastike na more i okoliš općenito.

EU program

Cilj projekta, predstavio je njegov sudionik te ujedno i tehnički direktor u tvrtki Ponikve eko otok Krk, Dejan Kosić, bilo je nastojanje razvijanja i implementiranja učinkovitih i automatiziranih rješenja za sprječavanje zagađenja otpadnih i oborinskih voda mikro i makro plastikom koja, u konačnici, završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem i na našim stolovima.

- Ukupna sredstva predviđena za projekt koji će se provoditi do kraja ove godine dosezala su čak 7,4 milijuna eura, a budžet kojim iz njega krčki komunalci raspolažu nešto je veći od 308 tisuća eura - kaže, ističući da se od tog iznosa čak 70 posto povuklo iz europskog programa Horizont 2020.

- Ponikve su, uz na istom projektu angažirana još dva hrvatska partnera, tvrtke Probotica iz Zagreba te Sensum iz Rijeke, svoje aktivnosti u proteklim mjesecima uglavnom koncentrirale na problematiku onečišćenja mora i voda makroplastikom, dakle plastičnim predmetima vidljivih dimenzija - navodi Kostić.

U sklopu inovativnog projekta na Krku su se izabrane plaže i uvale od makro plastike testno čistile automatiziranim procesom korištenja robota, čiji je prototip ne tako davno bio predstavljen na prigodnoj projektnoj prezentaciji.

- Tako prikupljena plastika, s obzirom na njezin polimerski sastav, potom se dodatno selekcionirana obrađuje te se preradom nastoji vratiti u uporabu, njenim uvođenjem u sustav kružnog gospodarstva, a na čemu glavnu ulogu imaju upravo Ponikve - pojašnjava.

Mobilna aplikacija

- Osim što se tijekom trajanja projekta organiziraju i u djelo provode kampanje čišćenja okoliša, posebice plaža u prikupljanju otpada s kojih su nam proteklih ljeta pomagali krčki osnovci i srednjoškolci, uz korištenje posebne mobilne aplikacije također razvijene u ovom projektu unosili su se i pratili podaci o kretanjima onečišćenja.

Ipak, a što je čini mi se i najzanimljivije, od djela prerađenog plastičnog otpada prikupljenog s krčkih plaža proizvela se sirovinska baza koju smo potom, uz partnersku pomoć zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, tehnologijom 3D printanja nastojali vratiti u život.

Kao jedan od prvih rezultata takvih naših nastojanja proizveli smo kante za otpad, napravljene u potpunosti od reciklirane plastike s krčkih plaža. Kao autori jednog od najboljih projektnih rezultata u tom segmentu In-No-Plastic projekta, zajedno s partnerima iz više drugih zemalja nedavno smo bili pozvani da svoja postignuća i dostignuća predstavimo na u projekt također uključenom, nizozemskom karipskome otoku St. Maarten - kaže Kostić.

Ondje je, naime, posjet početkom veljače pristizala nizozemska kraljevska obitelj pa su se domaćini, inače izuzetno pogođeni golemim količinama plastičnog otpada kojim more zasipa njihove plaže, vlastitu okrenutost nastojanjima čuvanja okoliša uglednim posjetiteljima odlučili predstaviti upravo kroz In-No-Plastic projekt, točnije kroz postignuća tvrtke Ponikve i njenih partnera, oživotvorena u spomenutim od plastike iz mora proizvedenim kantama za otpad.

Domaćini projektnog okupljanja, samo koji dan nakon što su se predstavnici Ponikava i njihovih partnera vratili svojim kućama, članovima nizozemske kraljevske obitelji darovali su krčku kantu kakvu će, otkrio je nadalje sugovornik iz krčkog komunalca, s ciljem promocije projekta i njegovih ciljeva, uskoro dobiti sve krčke obrazovne i odgojne ustanove.

Monitoring otpada

Predstavnike tvrtke Ponikve eko otok Krk na St. Maartenu je boravio zajedno s partnerima iz organizacija Venice Lagoon Plastic Free i Empower.

Sve njih ondje su ugostili članovi neprofitne organizacije Nature Foundation koja djeluje na tom nizozemskom otoku, koji je dio EU-a, odnosno Nizozemske, ali i u kojoj uživa autonomiju. Na tom otoku projektni su partneri proveli niz akcija monitoringa morskoga otpada, uspoređivali metode i iskustva stečena kroz međunarodni In-No-Plastic projekt.

- Problem morskog otpada postaje sve bitnija tema u Europi i svijetu, uz ostalo i stoga što ugrožava prirodne ljepote svjetskih plaža i obala, kontaminira okoliš i predstavlja prijetnju ekosustavu. Pažljivim praćenjem vrsta i količina otpada na različitim lokacijama provedbe projekta, dolazimo do vrijednih informacija koje možemo podijeliti s lokalnim vlastima te pokušati potaknuti promjene na institucionalnom nivou - rekao je Kosić, naglasivši da su Krčani najveći doprinos ipak dali kroz osmišljavanje najučinkovitijih načina vraćanja plastike iz mora u ponovnu uporabu, njenom preradom i transformacijom u nove proizvode.

Tijekom trajanja projekta organiziraju se i u djelo provode kampanje čišćenja okoliša, posebice plaža u prikupljanju otpada u kojima pomažu krčki osnovci i srednjoškolci. Oni koriste posebnu mobilnu aplikaciju također razvijenu u okviru projekta, u koju su unosili i pratili podaci o kretanjima onečišćenja.

Stižu i reciklirane košare i sunčane naočale

Osim kanti prvi primjerak koji je sad predstavljen na St. Maartenu, Ponikve su uz pomoć svojih partnera od plastičnog otpada iz mora već pokrenule proizvodnju košara za prikupljanje otpada, jednako kao i Plavih vreća koje se u okrilju istoimenog ekoprograma besplatno dijele nautičarima i turistima, uz poziv da prigodom uživanja u čarima kupanja na divljim plažama uklanjanjem otpada s njih i sami pridonesu njihovom očuvanju.

Već za iduću sezonu planira se započeti čak i s printanjem sunčanih naočala, također izrađenih od reciklirane plastike s krčkih plaža, piše Novi List.

PROČITAJTE JOŠ:

Gotovo sav plastični otpad koji završi u moru dolazi s kopna
Između 2011. i 2020. plastični otpad proizveden u 27 država članica Europske unije porastao je za 22 posto po osobi, a plastika u okolišu može ostati nerazgrađena i do 500 godina. Otpad koji nastane na kopnu čini oko 80 posto morskog otpada u Europi od čega je otprilike
Znanstvenici: “Mikroplastika je ušla u naša tijela, posljedice su neizvjesne” | | Morski HR
Od oceanskih dubina do planinskih visova, ljudi zagađuju planet sićušnim česticama plastike te je mikroplastika ušla i u naša tijela, s neizvjesnim posljedicama, upozoravaju znanstvenici. Slike
VIDEO Par koji skuplja plastiku iz mora: “Nadam se da vas ima takvih više!”
O plastici u moru nažalost svjedočimo svakodnevno, ali rijetki su oni koji uzimaju sebi u zadatak da je pokupe kad je vide i tako, barem malo, rasterete okoliš. Velika djela koja čine iznimku za svaku su pohvalu, a praksu prikupljanja plastike iz mora snimila je i objavila veterinarka iz Zaprešića,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.