3 min. čitanja

Pametne kante komunalnom društvu same javljaju kada ih treba isprazniti

Pametne kante komunalnom društvu same javljaju kada ih treba isprazniti
Foto: Smart Ri / Facebook

RIJEKA - Pametni spremnici otpada operateru šalju podatke o postotku popunjenosti - kada popunjenost dosegne 80 posto, kante šalju podatke komunalnom društvu da ih isprazne.

Dio proizvoda i usluga koji su razvijani u zadnje tri godine u sklopu projekta CEKOM za pametne gradove predstavljen je i demonstriran tijekom CEKOM Demo Lab dana što je održan u riječkom RiHubu.

Tri potprojekta

CEKOM je najveći hrvatski istraživačko-razvojni projekt iz područja informacijsko-komunikacijskih rješenja, a usmjeren je na implementaciju koncepta pametnog grada u svaku sferu gradskog života, dok mu je jedinstveni cilj podizanje kvalitete života za građane Rijeke.

Tako su u RiHubu predstavljeni rezultati tri CEKOM potprojekta – Connected Traffica, Surinmoa i Energy&Environmenta.

Energy&Environment bavi se tematikom održivog gospodarenja resursima i osiguranja energetske održivosti gradova, temama koje sve više dobivaju na značaju, pogotovo rastom i razvojem urbanih područja. Na projektu su sudjelovali Energetski institut Hrvoje Požar, Elektrokovina Plus, Apsolon, SmartIS i HT.

Jedan od sigurno građanima najzanimljivijih proizvoda koji će proizaći iz Energy&Environment (E&E) podprojekta je sustav Smart Waste. Uživo se mogao vidjeti primjer 'pametnog' spremnika za otpad, kao i upoznati sve komponente sustava koje uključuju mobilne aplikacije za gospodarenje otpadom koje su, osim komunalnim službama, namijenjene i građanima.

Korištenjem SmartWaste aplikacije građani se direktno uključuju u proces gospodarenja otpadom. Predstavljeni projekt pokazao je prototipove kanti za otpatke koji se umjesto skupih ključeva za otključavanje kanti, osim što mogu koristiti pametnu karticu, mogu otključavati i mobitelom.

Foto: Smart Ri / Facebook

Pametne kante za otpatke ujedno šalju podatke o postotku popunjenosti, te kada popunjenost kante iznosi 80 posto, 'pametne kante' same šalju podatke komunalnom društvu da trebaju biti ispražnjene.

Senzori također mogu detektirati požar u kanti, odnosno kontejneru za otpatke, ali i moguća prevrtanja, odnosno pomicanja kante, ako ih jaka bura odnese na prometnicu ili prevrne te šalje podatke u centralu.

Aplikacija omogućava komunalim društvima i racionalnije skupljanje otpada jer detektira najbržu i najkraću rutu kanti za otpatke koje treba isprazniti.

Prometne gužve

U nastojanju da se upravljanje prometnim sustavom podigne na višu razinu, partneri u CEKOM-u rade na rješenjima koja će omogućiti efikasnije korištenje javno-privatne infrastrukture, resursa i imovine na području prometa s ciljem zaštite okoliša, povećanja sigurnosti te postizanja održivosti prometnog sustava.

Foto: Smart Ri / Facebook

Na CEKOM Demo Labu predstavljeni su stvarni scenariji koji se svakodnevno događaju u prometu, na kojima je pokazano što ova tehnološka rješenja znače za efikasniji i sigurniji gradski promet. Surinmo rješenja nadovezuju se na Connected Traffic i bave se održivim i zelenim prometom. Partneri – HT, Rijeka Plus, Exevio i Smart Sense demonstrirali su nekoliko rješenja vezanih uz promet kao što su eZnakovi i eRaskrižja te sustav Car Sharinga. Uživo se mogao vidjeti električni automobil koji je spojen na sustav Car Sharinga te se upoznati s načinom rada tog koncepta, prenosi Novi List.

PROČITAJTE JOŠ:

Krčke kante od plastike iz morskog otpada
Kante za otpad u potpunosti su izrađene od plastike sakupljene kao otpad s krčkih plaža, a proizvedene su tehnologijom 3D printanja. Slijede i reciklirane košare te sunčane naočale. Krčke kante od plastike iz otpada s plaža i iz mora našle su svoje mjesto i na dvoru Kraljevine Nizozemske.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.