3 min. čitanja

Na Krku od ovoga ljeta 'pametni' semafori, očekuju se manje gužve

Na Krku od ovoga ljeta 'pametni' semafori, očekuju se manje gužve
Foto: Unsplash / Ilustracija

KRK - Ovim potezom rasteretit će se križanje u Radićevoj gdje su proteklog ljeta u satima vršnog opterećanja promet svakodnevno 'ručno' morali regulirati prometni redari koje je angažirao Grad Krk.

Nesnosne prometne gužve koje vladaju na području poslovno-uslužne zone Sveti Petar u gradu Krku, posebice ljeti, trebale bi biti ublažene novim odlukama o semaforizaciji raskršća u dijelu zone koji funkcionira kao glavni prometni prilaz gradu.

Na protočnosti prometa na tom sjevernom ulazu u grad, u kojemu su smještena čak četiri velika trgovačka centra, već mjesecima se radi te se traže najbolja rješenja, piše Novi List.

Semaforizacija

U proteklim tjednima pokrenuti su, i već dijelom i izgrađeni i uređeni novi prometni potezi kojima bi se iz dijela te zone trebali stvoriti novi komunikacijski pravci putem kojih će se iduće sezone moći izlaziti iz do sad zakrčenih i neprohodnih parkirališta tamošnjih trgovina.

Sada je učinjen i novi korak u osmišljavanju načina kvalitetnijeg povezivanja internih prometnica te zone s okolnim prometnim pravcima, tako i onim kojim se put grada Krka prometuje županijskom cestom.

Naime, novi prijedlog predviđa da u dijelu zone, točnije u Ulici Stjepana Radića, bude uspostavljeno već ove sezone novo semaforizirano raskrižje.

Bit će to treće svjetlosnom prometnom signalizacijom regulirano križanje u najvećem naselju otoka Krka i ono bi, ocjenjuju u Gradskoj upravi, trebalo pripomoći da se unutar trgovačke zone drukčije regulirani prometni tokovi bolje i protočnije povežu s okolnim 'rasteretnim' prometnicama.

To bi cjelokupni prometni režim toga područja učinilo kvalitetnijim, ali i sigurnijim.

Na ovotjednom kolegiju krčkog gradonačelnika analiziran je i prihvaćen Prometni elaborat semaforizacije toga raskrižja u Ulici Stjepana Radića. Riječ je o investiciji procijenjenoj na vrijednost od gotovo 66 tisuća eura, bez PDV-a.

Realizacija tog projekta uskoro će startati najavljenim pokretanjem postupka javne nabave za postavljanje novih semafora, a sam projekt bi zbog planirane ugradnje videodetektorskih senzora na svim privozima tog raskrižja trebao pridonijeti boljem iskorištavanju njegova prometnog kapaciteta.

- To drugim riječima znači da će trajanje zelenog svjetla na semaforima ovisiti o 'prometnoj potražnji', odnosno trenutnom intenzitetu prometa iz pojedinog smjera - objašnjava krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

Nova regulacija

Krčki gradonačelnik je podsjetio i da je proteklih tjedana zgotovljena prva faza radova na proboju i gradnji novih prometnih poteza unutar trgovačke zone te je najavio da bi u idućim tjednima trebala uslijediti i druga etapa zahvata, zahvaljujući kojoj bi se, osim uvođenja u uporabu novih cesta, u toj zoni do iduće sezone trebala implementirati drukčija regulacija prometa, kreirana po preporukama i zaključcima prometnih stručnjaka angažiranih na tom projektu.

- Tim će se potezom već idućeg ljeta jedan dio prometa, umjesto prema uskoro semaforiziranom raskršću u Ulici Stjepana Radića, novouvedenim prometnim obveznim smjerovima kanalizirati prema istoku i spoju te zone s drugim prometnim pravcem - Vršanskom ulicom koja Krk povezuje sa susjednim naseljem Vrh - objasnio je čelnik izvršne vlasti.

Takvim potezom, smatraju u Gradu Krku, rasteretit će se križanje u Radićevoj gdje su proteklog ljeta u satima vršnog opterećanja promet svakodnevno 'ručno' morali regulirati prometni redari koje je angažirao Grad Krk.

PROČITAJTE JOŠ:

Grad Krk prvi grad van Istre koji se priključio inicijativi za zaustavljanje bespravne gradnje
I na Krku su suočeni s divljanjem bespravne gradnje, ali i neučinkovitošću inspekcijskih službi koje, kad je Grad Krk u pitanju, već desetljećima ne čine ništa ili poduzimaju tek simbolične korake na zaustavljanju devastacije prostora. Grad Krk se na poziv istarske Općine Barban, kao jedna od…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.