4 min. čitanja

KANARI IMAJU LIMIT - Rastu antituristički prosvjedi u Španjolskoj

KANARI IMAJU LIMIT - Rastu antituristički prosvjedi u Španjolskoj
Foto: Pixabay

Antiturističkih pokreta sve je više u Španjolskoj, mediteranskoj zemlji koju je lani posjetilo 85 milijuna turista, pa vlasti pokušaju pomiriti interese lokalnog stanovništva i unosnog sektora.

Okupljajući se pod sloganom “Kanari imaju limit”, skupina prosvjednika na španjolskom arhipelagu uz sjeverozapadnu obalu Afrike priprema niz prosvjeda za subotu.

“Naši otoci su blago koje moramo braniti”, rekao je glasnogovornik prosvjeda Victor Martin tijekom brifinga za novinare, prenosi Nacional.hr.

Kanarski otoci su poznati po vulkanskim krajolicima i cjelogodišnjem suncu pa privlače milijune posjetitelja iz svijeta. Lani su primili 16 milijuna gostiju, što je drastično više od lokalne populacije koja broji 2,2 milijuna stanovnika.

- To je neodrživa razina s obzirom na ograničene resurse arhipelaga. To je samoubilački model gospodarskog rasta - izjavio je Martin.

Počelo je - hrpa pijanih Britanaca bauljala centrom Splita, jedan je urinirao ljudima pod prozorom!
Turistička je sezona izgleda krenula nešto ranije što znamo po podacima Državnog zavoda za statistiku, ali i po pijanim gostima koji vrše nuždu ljudima pred nosom. Turistička sezona ove godine krenula je nešto ranije. Dovoljno je prošetati po centru grada i vidjet ćete brojne turiste kako razgledavaju Dioklecijanovu palaču. Aktivni

On i istomišljenici žele da vlasti zaustave radove na dvama novim hotelima na Tenerifima, najvećem i najrazvijenijem od sedam otoka arhipelaga.

Također traže da se lokalnom stanovništvu da veće pravo glasa u svjetlu onoga što smatraju nekontroliranim razvojem koji šteti okolišu. Nekoliko članova kolektiva “Rasprodani Kanari” započelo je štrajk glađu prošli tjedan kako bi izvršili pritisak na vlasti.

Slični antituristički pokreti pojavili su se i drugdje u Španjolskoj, te su aktivni na društvenim mrežama.

U južnoj luci Malagi, uz koju se prostire pješčana obala Costa del Sol, osvanule su na zidovima naljepnice i grafiti na kojima piše “Ovo je nekad bio moj dom” i “Idite kući”. Aktivisti su u Barceloni i na Balearskim otocima postavili lažne natpise na ulazima u neke popularne plaže upozoravajući na engleskom jeziku na rizik od “pada stijena” ili “opasnih meduza”.

Mještani se žale da im zbog porasta smještaja na platformama za kratkoročni najam, kao što je Airbnb, nedostaje stambenog prostora. Ističu da su im poskupjele najamnine, posebno u gradovima. Priljev turista također povećava buku i zagađuje okoliš, prenosi Nacional.hr.

Industrija krstarenja postavlja rekorde - 2023. bila je bombastično uspješna, no misli li itko na ekološke bombe?!
Bijelo dugme imalo je pjesmu “Svi marš na ples”, a sudeći po podacima Udruženja CLIA mogli bismo reći kako je prošle godine vrijedilo “Svi marš na kruzere!” Nakon što je pandemija prilično usporila industriju krstarenja, malo po malo ona se vraćala da bi 2023. eksplodirala. CLIA (Cruise Lines International Association)

U sjeveroistočnoj regiji Kataloniji, koja je u veljači proglasila izvanredno stanje zbog suše, raste bijes zbog nedostatka vode. Hoteli na tamošnjoj obali Costa Brava nastoje se izboriti za osiromašene rezerve vode.

- Postoje turistička odredišta koja su na granici svojih kapaciteta - izjavio je Jose Luis Zoreda, potpredsjednik udruge turističkih agencija Exceltur.

- To je problem koji se povremeno pojavljuje u visokoj sezoni i u određenim dijelovima zemlje, ali se sada se pogoršava - dodao je.

Prosvjedni pokreti protiv prekomjernog turizma već su se pojavili u Španjolskoj, posebno u Barceloni, prije nego je pandemija koronavirusa bacila globalnu turističku industriju na koljena 2020. godine.

Sada kada su ukinuta ograničenja putovanja zbog pandemije turizam se “osvetnički vratio”. Španjolska je, naime, prošle godine primila rekordnih 85,1 milijuna stranih posjetitelja.

Kao odgovor na to, nekoliko gradova poduzelo je mjere pokušavajući ograničiti prenapučenost.

“IDITE KUĆI!” Poruka otočana britanskim turistima koji piju jeftino pivo, leže na suncu i jedu hamburgere
Stanovnici najvećeg kanarskog otoka Tenerifa proglasili su rat britanskim turistima koji su uskršnje praznike provodili na otoku, pa im poručili: “idite kući”. Otočani su Britance prozvali rak ranom zbog koje im rastu troškovi, a tvrde i da im pijani partijaneri uništavaju raj, piše The Sun. Smatraju kako turisti iz Ujedinjenog

Ograničili veličine turističkih skupina

Sjeverni primorski grad San Sebastian prošli mjesec je ograničio veličinu turističkih skupina u središtu na 25 osoba i zabranio korištenje zvučnika tijekom vođenih tura. Južni grad Sevilla razmišlja o naplati naknade nerezidentima za ulazak na njegov znameniti trg Plaza de España. Barcelona je pak uklonila autobusnu liniju popularnu među turistima s Google Mapsa kako bi pokušala napraviti više mjesta lokalnom stanovništvu.

Ministrica stanovanja i urbanizma Isabel Rodriguez izjavila je tijekom vikenda da je “potrebno poduzeti mjere kako bi se ograničio broj turističkih stanova”. Naglasila je, međutim, da je njena lijeva vlada “svjesna važnosti turističkog sektora” koji čini 12,8 posto španjolskog bruto domaćeg proizvoda, piše Nacional.hr.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.