3 min. čitanja

Kako je kultura Šibeniku donijela pravi procvat?

Kako je kultura Šibeniku donijela pravi procvat?
Foto: TZ Grada Šibenika

ŠIBENIK - Šibenik je u posljednjih desetak godina doživio procvat na svim poljima, a važan dio tog procvata je kulturna transformacija koju je omogućila obnova tvrđava. One su potaknule oživljavanje čitavoga grada.

Naime, po obnovi šibenskih tvrđava, Šibenik je ponovno postao centar različitih atraktivnih kulturnih i zabavnih događanja, što je obogatilo živote građana, ali i privuklo veliki interes domaćih i stranih turista.

Gorana Barišić Bačelić ravnateljica je Tvrđava kulture u Šibeniku te upravlja trima revitaliziranim šibenskim tvrđavama: Tvrđavom sv. Mihovila, Tvrđavom Barone, Tvrđavom sv. Ivana te Kućom umjetnosti Arsen.

Šibenik iza sebe ima dugo razdoblje stagnacije i krize, u kojem je bio industrijski grad, potpuno nepercipiran kao turistička sredina, unatoč svom iznimnom potencijalu u smislu bogate kulturne baštine, sjajnih spomenika, prekrasne stare gradske jezgre. No sve to bilo je neadekvatno valorizirano, ističe Gorana.

To se počelo mijenjati 2010. godina, obnovom tvrđave sv. Mihovila i s novim, suvremenim upravljanjem kulturnom baštinom - tako što su tvrđave postale platforma za organizaciju različitih kulturnih, umjetničkih, glazbenih i kreativnih događanja. Desetak godina kasnije, Tvrđava kulture u Šibeniku postale su primjer dobre prakse povezivanja turizma i kulture.

Poboljšanje kvalitete života ljudi koji ovdje žive

- Moje razmišljanje je od početka bilo da mi ne smijemo raditi nešto što je isključivo samo za turiste ili samo da bismo pojačali turističke dolaske i noćenja. To sve mora biti, recimo to tako, posljedica. Mi trebamo prvenstveno poboljšati kvalitetu života nas koji tu živimo. Današnji turisti, oni koje mi želimo nisu klasični turisti… Mi želimo putnike, one koji žele neku vrstu iskustva, dobrog doživljaja, jednu priliku da baš jako upoznaju mjesto na koje su došli kroz različite segmente. Mi se na Tvrđavama trudimo ispričati tu cijelu priču - kaže Gorana Barišić Bačelić.

Gorana se nada da turizam u budućnosti neće imati toliki primat, da neće zauzimati toliko mjesta u ukupnoj gospodarskoj slici nego da ćemo ga uspjeti iskoristiti kako bismo dalje razvijali ostale potencijale koji nam leže pomalo neiskorišteni, a koji su vezani uz kulturu, gastronomiju, poljoprivredu, njegovanje tog nečeg što smo zaista "mi", kazala je za Uplift.

- Mislim da smo sada negdje na granici, svjesni smo da ne želimo masovni turizam, da želimo autentične i izvorne priče, o tome se piše i govori, naprosto vjerujem da smo na prijelomnoj točki da ne dozvolimo da sve ode u krivom smjeru. Ipak smo mala zemlja, mala destinacija, a velikih mogućnosti i ja se nadam da ćemo to i zadržati. I govoreći iz svoje pozicije, mi želimo raditi na tome, biti dio te priče i biti motiv i uzor drugima da krenu sličnim putem - zaključila je.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Šibenik u samom vrhu hrvatskih gradova po rastu izdvajanja za kulturu
Prema podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2021. godini, koje je analizirao Portal Gradonačelnik.hr, Grad Šibenik je u samom vrhu među hrvatskim gradovima po rastu izdvajanja za kulturu. - Ulaganje Grada u kulturnu infrastrukturu i programe prepoznato je i na nacionalnoj razini,…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.