2 min. čitanja

Južnokorejsko brodogradilište i norveška tvrtka grade autonomne brodove za prijevoz LNG-a

Južnokorejsko brodogradilište i norveška tvrtka grade autonomne brodove za prijevoz LNG-a
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Samsung Heavy Industries i Kongsberg Maritime potpisali su ugovor o suradnji na izgradnji next-gen autonomnih brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina.

Južnokorejsko brodogradilište Samsung Heavy Industries i norveška tvrtka Kongsberg Maritime dogovaraju izgradnju next-gen autonomnih brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina, piše Pomorac.hr.

Dvije tvrtke planiraju surađivati na izgradnji brodova za prijevoz LNG-a od 174.000 kubičnih metara, koji će za poboljšanje sigurnosti i učinkovitosti koristiti napredne daljinske tehnologije s niskim emisijama štetnih plinova.

Projekt je dio strategije Samsung Heavy Industries za proširenje portfelja digitalnih i zelenih proizvoda i uključivanje u rastuće tržište autonomnih brodova.

- Ovo je značajan korak za budućnost pomorskog prijevoza - izjavila je Lisa Edvardsen Haugan, predsjednica Kongsberg Maritimea.

- Kroz integraciju autonomnih, daljinskih i ekološki prihvatljivih tehnologija, cilj nam je poboljšati sigurnost i učinkovitost te postaviti nove standarde za industriju - dodala je.

Kongsberg Maritime je globalni lider u automatizaciji, navigacijskim sustavima i digitalnim rješenjima za brodove. Tvrtka je već sudjelovala u nekoliko projekata povezanih s autonomnim brodovima, kao što je Yara Birkeland, prvi potpuno električni i autonomni kontejnerski brod na svijetu.

Samsung Heavy Industries također radi na automatizaciji plovila. Prošle godine uspješno je izvedena probna plovidba broda od 9.000 tona od Mokpoa do Dokdoa u Istočnom moru Južne Koreje.

Očekuje se da će zajednički razvojni sporazum između Samsung Heavy Industries i Kongsberg Maritime ubrzati inovacije i usvajanje autonomnih brodova u pomorskoj industriji.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Jadroplov preuzeo novi brod za prijevoz ukapljenog naftnog plina
Splitski brodar Jadroplov izvijestio je da je u japanskom brodogradilištu Sasaki Shipbuilding izvršena primopredaja novog broda za prijevoz ukapljenog naftnog plina (LPG). Riječ je o drugom LPG brodu te ukupno sedmom brodu u floti Jadroplova, koja se većinom sastoji od brodova za prijevoz r…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.