2 min. čitanja

Još malo o 'bakšišu': Ministar financija najavio uvođenje poreza na napojnice

Još malo o 'bakšišu': Ministar financija najavio uvođenje poreza na napojnice
Foto: Pixabay

Ministar financija Marko Primorac je najavio kako će se ove godine regulirati porezni tretman napojnica, što je važna novost za ugostiteljski sektor.

- Naime, prema novim propisima, pri plaćanju računa karticom uvest će se mogućnost da se može platiti i napojnica za uslugu, a i taj dio će se "adekvatno porezno tretirati - kazao je Primorac.

On je naglasio da će se odrediti i neoporezivi primitak za osobu koja prima napojnicu, s tim da se cijeli sustav još razmatra i razrađuje.  

- Vjerojatno ćemo vezati tu napojnicu uz račun i JOPPD obrazac i do nekog iznosa će nekom ta napojnica biti neoporeziva. Sve ono što bude preko tog iznosa koji utvrdimo kao neoporezivi, na to će se plaćati porez - objasnio je Primorac.

Ministar je istaknuo da se napojnica neće biti neoporeziva u potpunosti iz jednostavnog razloga jer se ne želi omogućiti nekome da prikazuje "jako velike napojnice i da mu to sve bude neoporezivo odnosno da isplaćuje nekom plaću kroz napojnicu". Ova nova regulacija predstavlja važnu promjenu za ugostiteljski sektor, a detaljnije informacije oko novih propisa bit će objavljene uskoro.

Konobari se žale na sve manje napojnice: ‘Manča je sa stotinjak kuna pala na sedam do devet eura’
Što se plaćanja tiče, s kunom smo se zauvijek pozdravili, a uvođenje eura brojne je ipak uhvatilo nespremnima. Tako se u prvim danima ove godine plaćalo krupnim novčanicama kako bi se natrag dobili euri ili se pak istresalo ono što je još ostalo u kućnim kasicama. Ljutili su se tada

Primorac je sudjelovao na 6. Poreznoj konferenciji: Porezna politika u uvjetima energetske krize i inflacije, u organizaciji zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i tvrtke Deloitte Hrvatska. Primorac je održao predavanje o izazovima porezne politike u Hrvatskoj, prenosi Dubrovački dnevnik.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.