1 min. čitanja

Konobari se žale na sve manje napojnice: ‘Manča je sa stotinjak kuna pala na sedam do devet eura’

Konobari se žale na sve manje napojnice: ‘Manča je sa stotinjak kuna pala na sedam do devet eura’
Foto: Pexels

Što se plaćanja tiče, s kunom smo se zauvijek pozdravili, a uvođenje eura brojne je ipak uhvatilo nespremnima. Tako se u prvim danima ove godine plaćalo krupnim novčanicama kako bi se natrag dobili euri ili se pak istresalo ono što je još ostalo u kućnim kasicama.

Ljutili su se tada i prodavači i konobari da su postali mjenjačnice, a kupci su se žalili da žele više mjesta na kojima se može plaćati karticama.

Stvari su polako došle na svoje, ali uvođenjem eura ugostitelji su se našli u još jednom problemu.

Ako je suditi po zajednici na Redditu gdje se jedan konobar požalio, mali broj ljudi se odlučuje na ostavljanje napojnica.

- Konobari, kako vam se uvođenje eura odrazilo na manču? - postavio je pitanje jedan korisnik.

- Mislim da su se svi primili svoje love i nitko više ne da ni centa. Plaće ne prate rast cijena, pa ima smisla da se ostavlja manje - neki su od komentara.

Jedan je korisnik pojasnio u čemu vidi problem.

- Prvi problem je što još ne znamo pravu vrijednost eura. Drugi problem je što gdje god sam bio zaokružili su cijene. Ako je kava 2 eura, ja tu nemam što zaokruživati i dajem 2 eura - logično je objasnio.

- Kod mene je dosta jeftino na primjer espresso 1.10, veliki macchiato 1.20, mala piva 1.90, velika 2.20 eura. Manča je svejedno sa 100-120 kuna pala na 7-9 eura - požalio se jedan ugostitelj.

"Ne dam vam ni centa”, “Imate ‘pristojne’ plaće kao i mi ostali, zašto bih vam još dao i manču? Pa ne živimo u Americi da imate mizernu plaću”, poručili su korisnici ove mreže.

- Sad je očajno zato što se naši još nisu naviknuli na valutu, al’ mislim da će stranci biti jači na manči ove sezone zato što se bolje snalaze s eurom nego s kunama - zaključio je jedan komentator, prenosi ZagrebInfo.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.