2 min. čitanja

JESTE LI ZNALI? Sve o otoku Hvaru od “H” do “R“ 3. dio

JESTE LI ZNALI? Sve o otoku Hvaru od “H” do “R“ 3. dio
Photo: Pixabay

U posljednjem, trećem nastavku rubrike “Jeste li znali” o Hvaru, doznat ćemo još zanimljivih činjenica o Hvaru. Primjerice, jeste li znali da je Hvar naselio pračovjek još u neolitiku?

Da – je posebna atrakcija na otoku Hvaru 400 metara dugačak tunel Pitve-Zavala. Prokopan je 1966.godine za potrebe opskrbe vodom, a danas prometno povezuje dva dijela otoka.

Da – na prvom naseljenom mjestu poslije tog tunela u ribarskom naselju u luci postoji taxi-brodica koja prevozi turiste i kupače na obližnji otok Šćedro.

Photo: Pixabay/Vinopedia/Vanja Žanko

Da – će te dobro vino i dobar smještaj sigurno naći u bilo kojem od južnohvarskih naselja: Gromin Dolac, Zavala, Ivan Dolac, Bojanića Bad, Jagodna, Sveta Nedjelja…

Da – je ispod najvišeg vrha otoka Hvara Sv. Nikola smješteno mjestašce Sveta Nedjelja. Mjesto se pruža do samoga mora, a okruženo je predivnim vinogradima. Poznato je po vrhunskom crnom vinu sorte Plavac mali. Ima nešto preko 100 stanovnika.

Špilja s malim samostanom – Photo: Boris Kačan

Da – se iznad Svete Nedjelje gdje završavaju vinogradi nalazi špilja s malim samostanom koji su od 15. do 18. stoljeća koristili augustinci. Mir i spokoj zaštitni su znak ovoga osamljenog mjesta gdje tragovi čovjekova boravka sežu još u neolitik.

Da – je selo Humac na otoku Hvaru danas napušteno mjesto i zaštićeni je spomenik kulture no ipak u njemu postoji vrlo posjećena konoba autohtonog izgleda s vrlo dobrom gastronomskom ponudom domaćih specijaliteta.

Photo: Boris Kačan

Da – je ribarsko mjesto Sućuraj na otoku Hvaru kojem dominira crkva Sv. Jurja iz 1331.godine bitno i kao trajektna veza. Ipak pažnju u tom malom mjestu plijene kulturno-povijesne građevine poput ostataka augustinskog samostana, te ostaci mletačke utvrde. Sućuraj broji oko 400 stanovnika. U ovom dijelu Jadrana more je vrlo bogato srdelama i inčunima, pa je nadaleko poznato da su Sućurani vrsni majstori u preradi i soljenju ovih riba.

Da – broj sunčanih sati na otoku Hvaru iznosi preko 2 700 sati godišnje što otok Hvar čini najsunčanijim otokom na Jadranu te jednim od najsunčanijih na Mediteranu.

PROČITAJTE JOŠ: JESTE LI ZNALI? Sve o otoku Hvaru od “H” do “R“ 2. dio

Gordana Igrec

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.