2 min. čitanja

JESTE LI ZNALI? Sve o otoku Hvaru od “H” do “R“ 2. dio

U nastavku rubrike “Jeste li znali”, nastavljamo po Hvaru. Jeste li znali da je Jelsa dobila naziv po stablima „jalša“, a da je mjesto Dol zapravo brijeg?

Da – je Petar Hektorović u samom središtu Staroga Grada na Hvaru gajio razne mediteranske, ali i neke rijetke egzotične biljke iz dalekih zemalja, a posebnu zanimljivost ovom prostoru daju mnogi uzidani natpisi na latinskom i hrvatskom jeziku kojima je pjesnik izražavao svoje životne nazore i filozofiju.

Da – je Dominikanski samostan Sv. Petra Mučenika sagrađen 1482.godine radi zaštite od Turaka. U sklopu samostana izgrađene su i dvije obrambene kule. Nalazi se vrlo blizu centra Staroga Grada, a u prostoru samostana nalazi se muzej u kojem se mogu razgledati vrijedni izlošci.

Photo: Pixabay

Da – se u Starigradskom polju ili Ageru, jednoj od najplodnijih ravnica na jadranskim otocima nalazi antički katastar iz 4.stoljeća prije Krista koji slovi kao najstariji i najbolje očuvan na sredozemnom području, a svjedoči o tome da su stari Grci kolonizirali ovaj kraj. Stari Grci, kao i poslije Rimljani, upravo su na ovom području intenzivno uzgajali vinovu lozu.

Da – je mjesto Dol na Hvaru zapravo – brijeg. Na tom mjestu završava ravnica, a počinju bregovi. U Dolu danas živi oko 350 mještana.

Photo: Brana Mitrović/Facebook

Da – je jedno od najljepših mjesta na Hvaru – Vrboska. Posebnu draž mjestu daju kameni mostovi koji povezuju obale te otočić s palmom u samoj luci. Mjesto je osnovano u 15.stoljeću kada su ga naselili mještani iz susjednog Vrbnja.

Photo: Morski.hr

Da – je prostor užeg dijela Jelse , gdje je more nesmetano natapalo dolinu, nekada bilo močvarno područje koje se 1850.godine isušilo i uredilo. Na takvu terenu lako su uspijevala i rasla stabla johe, bjelogoričnog drveća po kojima je i Jelsa dobila ime. Naime, sve do 17.stoljeća za to stablo bio je udomaćen sada zastario izraz „jalša“.

(nastavlja se)

Priredila: Gordana Igrec

PROČITAJTE JOŠ: JESTE LI ZNALI? Sve o otoku Hvaru od “H” do “R“

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.