2 min. čitanja

Jeste li znali da ugor može narasti do tri metra dužine i težiti do 68 kilograma?

Jeste li znali da ugor može narasti do tri metra dužine i težiti do 68 kilograma?
Foto: Youtube / Screenshot

Ugor je riba svim životnim potrebama i navikama vezana uz dno. Kao takav, neprestani je izvor opasnosti za sve bentoske vrste manje od njega, kao i za vrste koje noć provode spavajući pri dnu. Naime ugor je tipični noćni grabežljivac koji iz svog zaklona izlazi dolaskom noći, Najčešće ima utvrđene staze kojima se kreće, tako da je sve što dođe na njegovo lovno područje potencijalni plijen.

Ugor (Conger conger, Linnaeus, 1758) je riba iz obitelji ugora (Congridae). Naraste preko  3 metra dužine i 68 kilograma težine koliko je zabilježeno u stručnoj literaturi pri čemu valja naglasiti da su ženke u prosjeku teže od mužjaka. Ipak takvi su primjerci vrlo rijetki. Prosječna lovna veličina za ovu vrstu se kreće oko 0,80 kilograma, piše Novi list.

Ugor je riba karakteristične građe tijela. Zmijolik, prema repu bočno sužen, s leđnom perajom koja je preko repne spojena s podrepnom, lako se može zavući u bilo kakav procjep. Tome mu svakako pomaže sloj sluzi kojom je obavijen od šiljate glave do stanjenog repa.

Ugor je tamne boje, od crne, preko smeđe do zelenkaste, sa prijelazom na svjetlije nijanse prema trbušnoj strani. Ženke imaju zelenkastu ili modrikastu glavu i plavkasto obrubljene peraje.

Nalazimo ga po cijelom Jadranu, od kamenitih pličina do muljevitih dubina od preko 100 metara. Ipak najbrojniji je na dubinama od oko 15 do 20 metara.

Foto: Luka Kolovrat / Gorgonija

Budući da nikada nije ulovljen ugor sa zrelim gonadama nije poznato vrijeme ni mjesto mrijesta. Temeljem promatranja ugora u zatočeništvu zaključilo se da se mrijesti negdje krajem proljeća i početkom ljeta, no taj je podatak vrlo nesiguran. Naime, iako akvarijsko zatočeništvo relativno dobro podnosi i raste prilično brzo, čim mu se ikra razvije, ugor ugine.

Zbog svega se toga smatra da se ugor mrijesti daleko od obale na velikoj dubini, kakva je primjerice Jabučka kotlina.

Zbog svega se toga u narodu od davnina smatralo da je ugor sterilan i neplodan, i kao takav samo produkt mrijesta vrste Gaidropsarus mediterraneus poznate kao ugorova majka, piše Novi list.

Ugor je riba svim životnim potrebama i navikama vezana uz dno. Kao takav, neprestani je izvor opasnosti za sve bentoske vrste manje od njega, kao i za vrste koje noć provode spavajući pri dnu. Naime ugor je tipični noćni grabežljivac koji iz svog zaklona izlazi dolaskom noći, Najčešće ima utvrđene staze kojima se kreće, tako da je sve što dođe na njegovo lovno područje potencijalni plijen. Premda mu bočna linija nije posebno izražena, izvrsno se snalazi i u stanju je ‘pročitati’ i najmanji nagovještaj obroka, bio on živ ili mrtav. Naravno, kao tipični stanovnik bentosa, ugor je i strvinar, pri čemu privlačnost obroka raste sa stupnjem raspadanja.

Ugor ima snažne čeljusti koje ne ispuštaju plijen kada ga se jednom dočepaju, pri čemu veličina plijena zapravo ne predstavlja problem. Nerijetko se događalo da se prilikom čišćenja ugora pronađu primjerci riba i glavonožaca takvih dimenzija da način na koji su prošli kroz ždrijelo predstavlja pravu zagonetku.

Boris Bulić

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Snimio epsku bitku ugora i hobotnice
Zmijolike zvijeri s dna Jadrana
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.