3 min. čitanja

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Rezanci od povrća

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Rezanci od povrća
Foto: Marijan Zujić

Rezanci od povrća sve su veći hit u svijetu gastronomije. Izvrstan su način kako iskoristiti sezonsko povrće koje se nađe pri ruci, u hladnjaku ili u vrtu. Osim što ćete jesti zdravije, također ćete zahvaljujući većem udjelu povrća u prehrani, koje ima manje kalorija mršavjeti. Dobra su zamjena za klasične špagete od pšeničnog brašna. Pripremiti povrće u obliku tankih rezanaca veoma je jednostavno.

Za pripremu rezanaca treba vam povrće poput: mrkve, korijena koromača, bundeve, tikvica, balancane, rodakve, repe, čičoke, korijena selena, kupusa, paprike, kapule, brokule, cvjetače, cikle….. Najjednostavnije ćete ih napraviti pomoću posebnog alata SPIRILIZATORA za izradu rezanaca.

Spiralni rezač za povrće jednostavno je i efikasno kuhinjsko pomagalo uz koje će vaše kuhanje biti zabavnije i kraće a štedi i vrijeme. Ako ga nemate, tanke trake povrća možete napraviti nožićem za guljenje a zatim izrezati oštrim nožem na dasci.

Rezance od povrća možete kombinirati s mnogim umacima ili uz dodatak svježeg bosiljka. Na ovaj način se unosi znatno manje kalorija i ugljikohidrata, a više vitamina, minerala i ostalih potrebnih nutrijenata. Ne treba duga termička obrada jer su puno ukusniji „al dente“. To je talijanski izraz u gastronomiji i kuharstvu za način kuhanja tjestenine, riže ili povrća. Značenje izraza „al dente“ ja na zub ili pod zub, što bi značilo da je tjestenina, riža ili povrće koje smo kuhali dovoljno termički obrađeno dakle kuhano, ali se u sredini osjeti pod zubom kad zagrizemo.

Namirnice se kuhaju „al dente“ ostanu kompaktne sa zadržanom strukturom namirnice koju smo kuhali, dakle da se ne prekuhaju i raspadnu. Točno vrijeme kuhanja ovisi o vrsti namirnice koju kuhate. Dovoljno ih je malo prepržiti na ulju ili veoma kratko prokuhati na pari. Kad su gotovi prelijte ih umakom i servirajte kao prilog raznim jelima od ribe ili mesa.

Marijan Zujić

PROČITAJTE JOŠ:

JEDNOSTAVNA DOMAĆA JELA Pohana piletina | | Morski HR
Ovo je brz i jednostavni obrok kojeg svi vole. Pileća prsa izrežite na tanke šnicle, pa ih posolite, popaprite te ostavite desetak minuta. Uvaljajte šnicle u brašno, zatim u razmućena jaja pa
JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Kozice sa zelenom manistrom | | Morski HR
Ovo je vrlo jednostavan recept, a ukusno jelo koje možete prirediti u svakom trenutku. Upržite na maslinovom ulju kapulu izrezanu na male kockice, kada postane staklasta, ubacite isjeckani češnjak i
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.