2 min. čitanja

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Dalmatinska panceta

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Dalmatinska panceta
Foto: Marijan Zujić

Dalmatinska panceta je suhomesnata delicija pripremljena od svinjske potrbušine. Postupak prerade mesa obuhvaća soljenje, dimljenje i sušenje te zrenje, za koju je jedan od nužnih sastojaka dobra, dalmatinska bura.

Proizvodim ovu vrhunsku suhomesnatu deliciju za osobne potrebe te za počastiti prijatelje i goste.

Foto: Marijan Zujić

Priprema:

Meso posoliti krupnom morskom soli s obe strane te ga držati posoljenog u posudi tjedan dana. Svakodnevno izliti tekućinu koju pusti meso u rasolu.

Foto: Marijan Zujić

Nakon tjedan dana, meso isprati tekućom vodom i objesiti da se ocijedi. Držati ga u pušnici na zraku i dimu oko 45 dana. Koristim svoja drva sa sela za sušenje: grab, hrast i jasen. Meso ne treba pretjerano dimiti jer ga suši, zrak, propuh i bura.

Foto: Marijan Zujić

Kada je meso dovoljno osušeno što zavisi od debljine pancete, prebaciti ga u konobu na „sazrijevanje“ oko dva mjeseca.

Osušeno meso izrezati na komade kao na slici i vakumirati te spremiti u hladnjak.

Foto: Marijan Zujić

Vakumirana panceta spremljena u hladnjak može se znatno duže čuvati nego u konobi i pri tome ne gubi na okusu  i kvaliteti, neće oksidirati i ne može se presušiti.

Servira se uz mladu kapulicu, domaći sir te crno ili bijelo vino.

U slast.

Foto: Marijan Zujić

Marijan Zujić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.