2 min. čitanja

Jedna turistička grana prestigla je pretpandemijske brojke: Već naveliko stižu rezervacije za iduću godinu

Jedna turistička grana prestigla je pretpandemijske brojke: Već naveliko stižu rezervacije za iduću godinu
Foto: ACI Vodice

Planiranje zimskih praznika i skijanja u punom je jeku, ali velik je broj i onih koji su mislima već na slalomu između valova i otoka. Nautički turizam prestigao je pretpandemijske brojke. Za iduću godinu već naveliko stižu rezervacije i zvone telefoni. Svi žele jedriti na Jadranu.

Uoči zimskih bura jedrilice i jahte na sigurnom su vezu. Iza nautičara sezona je za pamćenje, ali spavanja na lovorikama nema jer gosti stižu s prvim proljetnim danima.

- U međuvremenu se naravno radi na prodaji kapaciteta, na održavanju plovila. Kolege iz čarter industrije su zadovoljni kako je do sada situacija s bukingom. Ide zapravo jako dobro i nadam se da će se takav trend nastaviti - rekao je  Ivan Kuret, voditelj marine za Dnevnik Nove TV.

Prema podacima online platforme za najam brodova za odmor, upravo je Hrvatska vodeća destinacija za jedrenje na svijetu. Iza sebe ostavila je Grčku, Španjolsku i Italiju.

Dvije trećine svih nautičara stižu nam iz samo tri zemlje. Uvjerljivo najviše ih je iz Njemačke, slijede gosti iz Austrije i Italije.

Zemlje iz kojih nam stižu nautičari

Njemačka 39 %
Austrija 21 %
Italija 10 %
UK 8 %
Švicarska 8 %
Ostali 18 %

S više od tri i pol milijuna noćenja u nautici nema previše prostora za podizanje apsolutnih brojki. Prihod se planira povećavati podizanjem kvalitete.

- Razvojne mogućnosti pojedinih destinacija su limitirane, jer prostorno planska dokumentacija uvjetuje razvoj i širenje marina tako da je to jedna igra prebacivanja i traženja optimalnog rješenja - rekao je Kristijan Pavić, predsjednik uprave ACI-ja.

Rješenje traže i problemi s otpadom koji završava u more, ali i divlji vezovi koji se slabo kontroliraju.

- Ja se nadam se ćemo kroz inspekcijske ovlasti koje bi trebali dobiti novim zakonom o pomorskom dobru i one koje već sad imamo dovest red u taj segment. Naravno da je tu problem odlaganje otpada u more s obzirom da nema službe koja se bavi time na tim divljim sidrištima - Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-Dalmatinske Županije.

Segment je ovo turizma o kojem treba posebno voditi računa.

- Uvijek kažemo da je nautički turizam šlag na tortu hrvatskog turizma s obzirom da se radi o strukturi turista koja je i veće platežne moći, koja ima veću potrošnju u odnosu na prosjek, koja dolazi više puta u Hrvatsku, boravi duže - istaknuo je Kristijan Stanišić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Idealan profil gosta ako pitate bilo kojeg turističkog djelatnika...

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.