5 min. čitanja

Jahta ukradena prije 4 mjeseca u Hrvatskoj, pronađena u Brazilu, a u sve umiješani Rusi! Vlasnici za Morski HR: "Javili su nam samo: 'Je li ovo vaš brod?'"

Jahta ukradena prije 4 mjeseca u Hrvatskoj, pronađena u Brazilu, a u sve umiješani Rusi! Vlasnici za Morski HR: "Javili su nam samo: 'Je li ovo vaš brod?'"
Foto: Facebook / Brazilska policija

Četiri mjeseca nakon što je Morski HR objavio priču o krađi jahte Hanse 588 MISCHIEF, hrvatske zastave i to usred Jadrana, ona je pronađena na drugom kraju svijeta, u Brazilu!

Jedrilica je ukradena je 14. srpnja, kad joj je posljednji put zabilježena lokacija u Mljetskom kanalu.  

Jahta unajmljena u marini Kaštela

- Posljednji zabilježeni kurs plovidbe je prema sjeveru, mada pretpostavljam da su okrenuli u kontra smjer nakon što su isključili signal. Na jahti su bila 4 člana posade (2 muškarca, 2 žene), portugalskog i latvijskog državljanstva.

Jahta je unajmljena u marini Kaštela gdje je Charter baza. Isplovili su 8. srpnja u subotu, a nestala je 14. srpnja i nije se vratila u bazu. Pretpostavljam, dakle, da su do sad krenuli južno. Do sad nikad od vaših 140 brodova u firmi nikad nismo zabilježili ovakvo što - kaže Šupić i dodaje da je jedrilica prepoznatljiva po svom crnom jarbolu i dva jedra napijed, genova i jibs. - ispričao je tada za Morski HR Silvio Šupić fleet manager Croatia Yachting.

Prije tri tjedna, dogodio se obrat, jahta je pronađena i to, ni više ni manje, nego u Brazilu!

Viđena na sidrištu, sve dojavio južnoafrikanac koji je jahtu prepoznao!

- Ne znam kako je završila tamo, ali znam kako smo došli do nje. Slučajno! Zvao nas je čovjek iz Južne Afrike koji je bio tamo u katamaranu, prepoznao je jahtu koju već mjesecima tražimo i samo je nazvao prije 3 tjedna i rekao da misli kako je to taj brod. Poslao nam je neke slike, a mi smo prema nekim detaljima utvrdili da se radi o našem Mischiefu. Nakon toga je krenula akcija s policijom, izvršena je akcija zaplijene i još uvijek se izvode tamo dokazne radnje - ispričao je danas za Morski HR Silvio Šupić.

Kakva je komunikacija s brazilskim vlastima, znate li više detalja?

- Ne znamo kad će brod biti vraćen. Angažiran je lokalni odvjetnik koji odrađuje tamo s vlastima. To je proces koji traje i ne ide tek tako lako. Zasad nitko nije uhićen, no zadržani su neki ljudi koji su zatečeni na jedrilici, međutim oni nisu ti koji su ukrali brod. Ovi iz Hrvatske bili su skroz druga ekipa - pojašnjava nam Šupić. Tko zna što se dogodilo u međuvremenu - dodaje.

"Oduševljeni smo što možemo podijeliti s vama da je naša prekrasna Hanse 588 pronađena u Brazilu. Bila su to teška 4 mjeseca ne znajući gdje se nalazi, ali čekanju je sada kraj! Trenutno je u tijeku istraga, zbog čega do danas nismo ništa objavili. Ipak, željeli bismo zahvaliti svima u jahtaškoj zajednici koji su pratili našu priču, koji su dijelili naše objave širom svijeta i koji su pazili na naš brod. Na kraju krajeva, bilo je to putem društvenih medija i oštrog oka budnih nautičara koji su uočili Mischief. Ne možemo im nikada dovoljno zahvaliti na njihovoj odlučnosti da osiguraju da vlasti istraže brod za koji su mislili da je Mischief, i što su nas doveli u kontakt s pravim ljudima koji bi mogli pomoći da brod vratimo. Svima vama, znate tko ste - VELIKO HVALA!

Također bismo željeli zahvaliti Croatia Yachtingu na njihovoj pomoći jer su bili most između nas vlasnika, osiguravajućeg društva, hrvatskih vlasti i proizvođača. Ima dosta administratora s kojima smo zauzeti da je puste i vrate nama, ali imamo fantastične ljude na terenu u Brazilu koji nam pomažu. Nadamo se da ćemo se uskoro sigurno vratiti u Hrvatsku!", stoji pak u objavi charter kompanije Mischief Sailing Yacht.

Brazilska policija i mornarica u zajedničkoj operaciji kodnog imena "Albina"

Brazilski mediji pišu da je savezna policija, uz potporu brazilske mornarice, pokrenula ujutro 11. studenog operaciju Albina, s ciljem zapljene ukradene prekooceanske jedrilice, usidrene u Natal Yacht Clubu.

"Cilj akcije je identificirati i demontirati kriminalnu organizaciju koja je sudjelovala u krađi. Akcija je rezultat obavještajnog rada zbog međunarodnih izvješća, u suradnji s brazilskom mornaricom i Natal Yacht Clubom", izvješće je o događaju tamošnje policije.

Prema brazilskim izvorima bliskima istrazi, zaplijenjeno plovilo je registrirano u Hrvatskoj, no bilo je iznajmljeno navodnim ruskim turistima koji su ga odveli na nepoznatu lokaciju i promijenili njegove karakteristike, preimenovali ga u Albina, a za to su napravili lažne vlasničke i registracijske dokumente u Rusiji!

Za Brazil isplovili iz Maroka

Jedrilica je potom isplovila za Brazil, polazeći iz Maroka, i pristala u Porto Alegre, luci brazilske države Rio Grande do Sul 20. rujna 2023., sa samo dva člana posade, ruskim kapetanom i litavskim mornarom, koji su bacili sidro u Natal Yacht Clubu i platili unaprijed 60 dana boravka. Oko tjedan dana kasnije, ti stranci napustili su Brazil zračnim putem, a brod je nastanjivala žena rođena u Latviji.

Nakon pregleda utvrđeno je da dijelovi jedrilice imaju sličnosti s ukradenim plovilom u hrvatskim vodama, pa je brod zaplijenjen, budući da je ušao u brazilske vode s lažnom dokumentacijom.

Tijekom akcije uručen je nalog za pretres i zapljenu koji je izdao Savezni sud u Rio Grande do Norte. Strancu koji je bio na brodu zabranjeno je napuštanje Brazila.

Prema informacijama iz istrage, uhvaćene osobe će odgovarati pred brazilskim vlastima za kaznena djela korištenja lažnih dokumenata, članstva u kriminalnoj organizaciji, pa čak i pranja novca!

Doznajemo da se istraga u Brazilu nastavlja i to u suradnji s Interpolom i Europolom.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: UKRADENA JEDRILICA! Ovo je njena posljednja poznata lokacija...
Jahta Hanse 588 MISCHIEF – hrvatske zastave, ukradena je 14. srpnja, kad joj je posljednji put zabilježena lokacija u Mljetskom kanalu. - Posljednji zabilježeni kurs plovidbe je prema sjeveru, mada pretpostavljam da su okranuli u kontra smjer nakon što su isključili signal. Na jahti su 4 člana po…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.