2 min. čitanja

Jadranom plovi jahta koja je pisala povijest – Naručio je brzinski as, spašavala je vojnike iz Dunkirka

Jadranom plovi jahta koja je pisala povijest – Naručio je brzinski as, spašavala je vojnike iz Dunkirka
Foto: Julije Urban

KORČULA – Rijetku priliku da vide dašak svjetske pomorske povijesti u svom gradu imali su danas Korčulani. Na zapadnoj rivi vezala se jedna od najstarijih jahti koja je uplovila u Korčulu. Blue bird ili Plava ptica 30-metarski je brod s poviješću o kojoj bi se mogao snimiti film, iako neki su i snimljeni prema događajima u kojima je ova jahta imala itekako značajnu ulogu.

Foto: Wikimedia

Jahta je izgrađena 1938. godine, dakle netom prije Drugog svjetskog rata za bogataša sir Malcom Campbella koji se s njom spremao u potragu za blagom na Pacifiku, ali rat mu je poremetio planove. Nikad nije stigla na Tihi ocean, pa je 1940. poslana u Dunkirk kako bi pomogla u evakuaciji Britanskih ekspedicijskih snaga, o čemu je 2017. snimljen i film redatelja Christophera Nolana.

Campbell je bio poznati brzinski as koji je obarao svjetske brzinske rekorde na kopnu i moru, u vozilima i plovilima koje je također nazivao Blue Bird. Tradiciju je nastavio njegov sin Donald Campbell koji je poginuo 1967. godine prilikom pokušaja postavljanja novog rekorda na jezeru.

Godine 1941. jahta je patrolirala Liverpoolom, gdje ju je gotovo raznijela bomba, a kasnije iste godine otišla je u Sjevernu Irsku, gdje je trebala patrolirati obalom kraj Ulstera i Eire. Nakon rata bila je demilatirizirana, ali do tada je sir Malcolm Campbell bio je prestar za poduzimanje prekooceanskih putovanja.

Campbell je umro 1948., a pet godina kasnije jahta je prodana. Kad ju je 1958. kupio Jean-Louis Renault, vlasnik poznatog francuskog proizvođača automobila, dobila je ime Sterope . Tijekom sljedećih 25 godina nazvana je Janick i krstarila je Mediteranom, gdje se mogla unajmiti za 600 dolara dnevno.

Foto: Julije Urban

U međuvremenu je izmijenila nekoliko vlasnika, da bi je 2007. godine njen trenutni vlasnik dao u potpunosti obnoviti tvrtki GL Watson & Co. koja ju je i dizajnirala. Slika prvog vlasnika još uvijek je u salonu.

Foto: Julije Urban

Pogledajte video jahte dok napušta Korčulansku luku prema Hvaru.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.