2 min. čitanja

Jadran se zagrijao više nego što je uobičajeno - Problem je što se zagrijao kompletan sredozemni bazen

Jadran se zagrijao više nego što je uobičajeno - Problem je što se zagrijao kompletan sredozemni bazen
Foto: Pixabay/Ilustracija

Ovaj toplinski val je iz nas. Val koji je krenuo iz Španjolske, Portugala i Britanije lagano se premještao prema istoku i došao do naših krajeva. Ciklona je vukla topao zrak iz same Sahare pa su zapadni krajevi, koji su joj bliže, zabilježili i ozbiljne temperaturne rekorde.

- Imamo registrirane i temperature iznad 40 stupnjeva i u Hrvatskoj, samo te postaje nisu baždarene u DHMZ-u pa to nisu službene vrijednosti - kaže meteorolog Bojan Lipovšćak. Hrvatski rekord je i dalje onaj iz 80-ih, od 42 stupnja.

- Ovaj val je zahvatio cijelo područje. Inače imamo one točkaste uzorke. Ako pogledamo toplinsku kartu Balkana, vidjet ćemo kako se taj toplinski val premješta - govori Lipovšćak za N1.

Na pitanje što sad slijedi, Lipovšćak kaže:

- Palo je oko pet litara kiše na četvorni metar. To je povezano s hladnom frontom, s nestabilnim zrakom sjeverno od Alpa. Taj se zrak brzo premještao preko naših krajeva, praćen jakom grmljavinom i pljuskovima. Pad temperature je osam, devet stupnjeva u području koje je zahvaćeno. Interesantno je da nije išla južnije od Karlovca. Ova naša suša traje od prošle godine. Jesen i zima su bile suhe, bez kiše i snijega. Sad imamo tri mjeseca bez oborina. Ako ih imamo, onda padne jak pljusak, što je karakteristika promjene klime. Pljuskovi kod nas poprimaju karakteristike tropskih pljuskova, ali to je voda koju tlo ne uspije apsorbirati, ona otječe pa se javljaju poplave u gradovima…

Što se tiče temperature mora, on kaže kako se Jadran zagrijao više nego što je uobičajeno.

- Problem je što se zagrijao kompletan sredozemni bazen - kaže.

Sutra će biti opet vruće, a u utorak će doći do kratkog rashlađenja, govori Lipovšćak dodajući da rast temperatura treba očekivati već u srijedu.

- Idući toplinski val je već na putu - zaključuje i kaže kako se moramo naviknuti na klimatološko “novo normalno”, a to znači da će temperature biti sve više.

- Mi ćemo doći u toplu klimu i imati povremene prodore osvježenja - kaže.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.