3 min. čitanja

JABUKA Otok koji krije brojne zanimljivosti

JABUKA Otok koji krije brojne zanimljivosti
Jabuka / Foto: Jurica Gašpar

Jabuka je vulkanski otočić čunjastog oblika. Ovo je drugi otok eruptivnog podrijetla, uz otok Brusnik, a od Komiže na Visu udaljen je oko 70 kilometara u pravcu zapad-sjeverozapad.

Jabuka je otok koji je gotovo nevidljiv na geografskoj mapi, a slovi za najdalji otok u Hrvatskoj. Strm je i piramidalnog je oblika, visok 96 metara.

Smješten je u području najdubljeg mora, na osami, udaljen od svih ostalih otoka pa je samim tim izložen svim vjetrovima, a s obzirom na to da na pučini čak i najslabiji vjetrovi dižu velike valove, morat ćete se iznimno potruditi ako budete htjeli ovdje pristati.

Osim toga, ovdje nema obale prikladne za pristajanje, more u okolici je vrlo duboko i gotovo da nema mogućnosti sidrenja, a stijene su bez izbočina za koje bi se mogla vezati brodica.

Od 1958. godine otok je proglašen geološkim spomenikom prirode, a poslije Drugog svjetskog rata koristila ga je jugoslavenska vojska tokom vježbi gađanja iz aviona, prenosi portal Turističke priče.

Duboko more oko otoka bogato je ribom, a ondje ćete, zbog klime, pronaći samo dvije endemične vrste: crnu guštericu i biljku po imenu 'zečina'.  Okolica otoka Jabuke prirodno je mrijestilište riba i ostalih vrsta: oslića, škampi, bijelog muzgavca, lignjuna, grdobine i sl.

Jeste li za avanturu?

Za sve one avanturističkog duha i željne istraživanja možete se upustiti u avanturu plovidbe kroz 'Viški vulkanski trokut' koji čine otoci Svetac, Brusnik i Jabuka.  Ovaj zanimljiv i drugačiji izlet privlačan je u ljetnim mjesecima jer meteorološki uvjeti i stabilne anticiklone dozvoljavaju posjet ovom mističnom pomorskom raju prirodnih ljepota.

S obzirom da se u njegovim crnim vulkanskim stijenama nalazi magnetit, čim se brod približi otoku magnetska igla kompasa potpuno 'poludi' pa navigacijska naprava, inače korisna, postaje potpuno suvišna. Za specifičnost ovoga područja pomorci su znali od davnina. Plovidbom pokraj vulkanskih otočića Jabuke i Brusnika, zbog magnetita kompasna igla odstupala bi od sjevera te je tako predstavljala nesigurnost i potencijalnu opasnost na moru.

JABUKA – Ovdje živi najbrža životinja na svijetu | | Morski HR
Ovaj otok je kroz povijest bio poznato lovilište sokolova. Po starim zapisima lov se provodio u jesen, točnije u rujnu. Francuz Castela 1603. godine govori kako je u podnožju otoka bila neka

Povijest Jabuke krije jednu od najbržih životinja na svijetu

Otok Jabuka je, prema zapisima, kroz povijest bio poznato lovilište sokolova. Lov se provodio u rujnu, a francuz Castela 1603. godine govori kako je u podnožju otoka bila kućica u kojoj su boravili hvatači dok su po liticama obilazili gnijezda. Iako je penjanje po Jabuci bilo teško - izlaganje opasnostima je nerijetko bivalo dobro nagrađeno.

Neki od izvora ističu kako se sivi sokol još uvijek gnijezdi na Jabuci i napada dronove koji pokušavaju snimiti ljepote ovog prirodnog fenomena. Inače, sivi sokol je poznat po tome što je najbrža životinja na svijetu, svojom brzinom može dosegnuti i više od 300 kilometara na sat.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

JASTOŽERE Prirodni bazeni ispunjeni morem na Brusniku
Posjetitelji Brusnika mogu uživo vidjeti jastožere, prirodne bazene ispunjene morem u kojima se nekada čuvao živi ulov. U prošlosti su ribari s Visa i Biševa danima u njima čuvali jastoge. Brusnik je maleni pučinski otok smješten u Viškom arhipelagu. Udaljen je 13 milja od Komiže i uz Jab…
VIDEO Znanstvenici otkrili zašto je kod Blitvenice i Jabuke podmorje potpuno drugačije od drugih otoka | | Morski HR
Podmorje otoka Blitvenice i Jabuke potpuno je drugačije od podmorja ostalih otoka. Razlog je vjerojatno u hranjivim solima koje s dna Jabučke kotline procesom izranjanja dospijevaju do ovih otoka,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.