2 min. čitanja

JASTOŽERE Prirodni bazeni ispunjeni morem na Brusniku

JASTOŽERE Prirodni bazeni ispunjeni morem na Brusniku
Foto: Geopark Viški arhipelag

BRUSNIK - Posjetitelji Brusnika mogu uživo vidjeti jastožere, prirodne bazene ispunjene morem u kojima se nekada čuvao živi ulov. U prošlosti su ribari s Visa i Biševa danima u njima čuvali jastoge.

Brusnik je maleni pučinski otok smješten u Viškom arhipelagu. Udaljen je 13 milja od Komiže i uz Jabuku, jedini je vulkanski otok na Jadranu. Od 1951. zaštićen je kao geološki spomenik prirode.

Građen je od subvulkanskog dijabaza - od kojeg se izrađuju brusevi za oštrenje noževa, odakle potiče i samo ime - nastalog kristalizacijom magme prije više od 150 milijuna godina.

Tko posjeti ovaj otočić može uživo vidjeti jastožere, prirodne bazene ispunjene morem, u kojima se nekada čuvala živa morska lovina. U prošlosti su ribari s Visa i Biševa danima u njima čuvali ulovljene velike rakove.

Bazeni su bili pregrađeni kamenjem po ribarskim družinama i prekriveni granama palmi. Ukoliko bi ribarenje trajalo dulje, preko palminih grana su se postavljala stara jedra da bi se održala potrebna temperatura.

Uz jastožere je za ljetnih vrućina uvijek stajao dežurni jer su se rakovi imali običaj u najtoplijem dijelu dana sabiti nad otvorima kroz koje je dopiralo more. Time bi se onemogućio svježi dotok pa bi ugibali. Dežurni ih je premještao i ograđivao pristup otvorima kroz koje prodire more.

Jastožere se odavno više ne koriste. Nekontrolirani izlov velikih rakova u podmorju Brusnika tisućama posebnih vrša, rezultirao je njihovim potpunim nestankom. Tek se u tami dubokih procjepa ponegdje mogu primijetiti ticala posljednjih brusničkih jastoga.

Danas su jastožere pravi kulturno-povijesni spomenici koji podsjećaju na snalažljivost ljudi koji su ih koristili.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Geoparku Viški arhipelag UNESCO produžio ‘mandat’ na još četiri godine
Geopark Viški arhipelag proglašen je UNESCO-ovim globalnim geološkim parkom 2019. Svake četri godine UNESCO-va komisija provjerava stanje na terenu i shodno tome produžava taj status ili ukida. Prije desetak dana, Geopark Viški arhipelag dobio je zeleno svjetlo i UNESCOV “mandat” na još četiri godin…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.