1 min. čitanja

VIDEO Znanstvenici otkrili zašto je kod Blitvenice i Jabuke podmorje potpuno drugačije od drugih otoka

VIDEO Znanstvenici otkrili zašto je kod Blitvenice i Jabuke podmorje potpuno drugačije od drugih otoka
Foto: IZOR / Screenshot

Podmorje otoka Blitvenice i Jabuke potpuno je drugačije od podmorja ostalih otoka. Razlog je vjerojatno u hranjivim solima koje s dna Jabučke kotline procesom izranjanja dospijevaju do ovih otoka, uzrokujući da na njima dolazi do posebno izraženog razvoja algi.

– Oceanografske procese izranjanja istražujemo kroz projekt Hrvatske zaklade za znanost Middle Adriatic Upwelling and Downwelling (MAUD). Film o projektu snimljen je za vrijeme terenskih istraživanja brodom BIOS DVA u svibnju 2021. godine – kažu u Institutu za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. Radi se o procesu kad dublja hladnija voda dolazi do površine. Taj proces vjerojatno čini život podmorja Blitvenice i Jabuke drugačijim od ostalih podmorja u Jadranu.

– Kolege biolozi su primijetili da su na nekim mjestima u Jadranu bentoske biocenoze bitno drugačije i više raširene nego na nekim drugim mjestima. Pritom su posebno izdvojili dvije lokacije, otoke Blitvenicu i Jabuku. Dakle otočić sa svjetionikom koji se nalazi bliže obali i drugi otok koji se nalazi nasred Jadrana. Postavilo se pitanje zašto je to tako i iz onoga što smo znali već od prije, zaključili smo da živi svijet vrlo često uspijeva tamo gdje postoji tzv. “izranjanje”. Dakle to su mjesta gdje postoje uzlazne struje iz pridnenih slojeva u gornje slojeve. U pridnenim slojevima ima hranjivih tvari, a u gornjim slojevima ima sunčevog zračenja. Na takvim mjestima, gdje se strujama hranjive tvari donose na površinu, idealni su uvjeti za razvoj života – kazao je prof. dr. Mirko Orlić s geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Pogledajte kratak film o istraživanju izranjanja u Jabučkoj kotlini.

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.