3 min. čitanja

Izložba na riječkom Korzu - Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju 1941.-1943.

Izložba na riječkom Korzu - Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju 1941.-1943.
Foto: Grad Rijeka

RIJEKA - Na postamentima na Korzu ispred zgrade Grada Rijeke otvorena je izložba Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju 1941.-1943.

Na otvorenju izložbe okupljenima su se obratili Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Sabrina Žigo, muzejska savjetnica u Muzeju grada Rijeke i Biserka Grgurić, supruga Mladena Grgurića, nekadašnjeg ravnatelja muzeja i kustosa izložbi Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju 1941. – 1943. koja je 2005.g. bila postavljena u Muzeju grada Rijeke.

Foto: Grad Rijeka

Izložba Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju 1941. – 1943. prvobitno je postavljena u Muzeju grada Rijeke 2005. godine. Postav na Korzu hommage je njenom autoru Mladenu Grguriću (1948. – 2023.), dugogodišnjem kustosu i ravnatelju Muzeja grada Rijeke.

- 8. rujna obilježava se 80 godina od kapitulacije fašističke Italije a time i zatvaranja talijanskih koncentracionih logora koji su bili razasuti duž čitave naše obale, a na našem području bila su četiri takva logora. Izložbom se također odaje počast nedavno preminulom Mladenu Grguriću, bivšem kustosu i ravnatelju Muzeja grada i članu Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke - kazao je Vojko Obersnel, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke. Obersnel je naglasio kako je kroz te logore, do kapitulacije Italije prošlo više od 23.000 logoraša, od kojih je više od 1.500 umrlo ili bilo streljano, a među logorašima je bilo i preko 3.000 djece mlađe od 16 godine. Dio zatvorenika je prebacivan i u logor Gonars te druge talijanske logore na području Italije. Obersnel je također najavio je i veliki komemorativni skup na lokaciji logora Kampor na Rabu, nekadašnjeg najvećeg koncentracijskog logora, koji će se održati 9. rujna.

O samom postavu izložbe kao i o Mladenu Grguriću govorila je Sabrina Žigo, muzejska savjetnica u Muzeju grada Rijeke naglasivši njegovu kolegijalnost, čestitost i principijelnost.  

- Mladen Grgurić istraživao je, predstavio i publicirao više značajnih tema vezanih uz riječku povijest, a središnji mu je interes bilo razdoblje Drugog svjetskog rata i ranog poraća. Kao vrsni muzealac jednakim je marom bio posvećen ne toliko vidljivim, ali jednako važnim poslovima dokumentiranja, čuvanja i zaštite muzejskih predmeta – kulturne baštine našeg kraja. Čestito i principijelno vodio je Muzej u turbulentnom vremenu početkom 1990-ih i tranziciji tadašnjeg Muzeja narodne revolucije u Muzej grada Rijeke, braneći ne samo opstojnost muzejske djelatnosti već i djelatnik,  čija su radna mjesta bila ugrožena. Bio je blag, ljubazan i susretljiv kolega i prijatelj, poznat po nadimku Braco - rekla je Žigo.

Gospođa Biserka Grgurić, supruga Mladena Grgurića je kazala kako je „Braco“, kako su Mladena Grgurića svi zvali bio čovjek koji je volio muzej u kojem je radio, volio ovaj grad kojeg je kao povjesničar nastojao što bolje upoznati i istražiti. Bilo mu je bitno da ono što je radio  bude stručno, dokumentirano i istinito. Smetalo ga je iskrivljavanje povijesti i njeno korištenje u politikantske svrhe, kazala je Grgurić.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.