2 min. čitanja

Iz trogirskog mora izvadili tonu i pol smeća!

Iz trogirskog mora izvadili tonu i pol smeća!
Foto: Dino Čaljkušić

TROGIR - Tonu i pol različitog otpada, od čega najviše automobilskih guma, plastike, konopa, kablova, metala pa čak i betonski spremnika za otpad izvadili su iz mora tijekom subote ronioci i volonteri u Trogiru u akciji Eko Trogir 2023.

Ovo je već druga po redu ronilačko – ekološka akcija čišćenja podmorja ove godine u trogirskom akvatoriju.

Akcija se održala na potezu BRIGI – LOKVICE – ŽUDIKA.

- Pokretački motiv svih nas je zajedničko nastojanje da zadržimo čisto more i očuvamo ga od bilo kakvih onečišćenja. Loše vrijeme nas je malo poremetilo, no ipak se okupilo oko 20 ronioca. Plan nam je u travnju iduće godine, na više lokacija, organizirati tradicionalnu veliku akciju čišćenja podmorja s gostima iz drugih gradova i država - kazuje Ivan Paraman za Gradski radio Trogir.

Stanje u podmorju nije ih nimalo iznenadilo, jer poznato je da se u more baca razni otpad. Dugogodišnji iskusni ronioc Franik Nadilo navikao je u moru pronalaziti razni otpad, tako je ubičajeno naći automobilske gume, metal, plastiku, javlja Gorgonija.

- U posljednje vrijeme vandalima (jer kako drugačije nazvati one koji namjerno uništavaju okoliš) je najdraže baciti betonske spremnike za smeće. – kaže Nadilo.

Kad pomislimo koliko snage treba da bi se takav teški spremnik bacio u more, ne možemo se načuditi količini gluposti i viška slobodnog vremena kod onih koji to rade. Zar ne bi bilo korisnije da silnu snagu iskoriste za čišćenje ili da ih možda netko jednom napokon i natjera na to?

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.