2 min. čitanja

Iz Splita ovaj vikend starta regata morskih oldtajmera

Iz Splita ovaj vikend starta regata morskih oldtajmera
Foto: JK Labud

SPLIT – U organizaciji Jedriličarskog kluba Labud u Splitu ovaj vikend počinje Labud Classic, poznatija kao regata “morskih oldtajmera” koja će se održati na relaciji Split – Bobovišća na moru – Split.

Regata počinje u subotu gdje će vlasnici klasičnih jedrilica, po 23. put, imati mogućnost startat podno Sustipana te usporediti svoje vještine u Classic razredu (stariji od 40.god, izrada u drvu) i Vintage razredu (stariji od 30.god, izrada u stakloplastici, čeliku, aluminiju, šperploči ili pak drvu), bez „pritiska“, po godištu mlađih, karbonskih, ultra modernih jedrilica današnjeg doba.

Foto: JK Labud

Ruta je to koja se jedri uvijek u drugoj rujanskoj suboti, na početku babljeg ljeta, u dvije navigacijske etape. Ova regata svake godine privlači sve veći broj sudionika/zaljubljenika u stare jedrilice. U prvim godinama plovilo se samo u Classic formatu do Milne, a sada se plovi do Bobovišća u dva formata.

Regatu su 1999. utemeljili labudaši u najboljim godinama, kad su kolektivno zaključili da regate više definitivno nisu što su nekad bile, da je surova kompeticija potpuno zasjenila dobri duh utrkivanja, druženja i podbadanja uz gradele i pjesmu. Jer svaki njihov drveni brod i svaki detalj na njemu ima svoju priču, nerijetko fascinantnu do nevjerice i stariju od većine novopečenih kapitalista u golemim, bliještećim plastičnjačama. Oni svoje brodove ne gledaju i ne pokazuju kao novi Rolex, nego kao stari vjenčani prsten, kažu zaljubljenici u morske oldtajmere.

Foto: JK Labud

Prvo navigacijsko jedrenje Split – Bobovišća, duljine 9,5 nautičkih milja, starta u subotu 18. rujna u gradskoj luci s početkom u 12h.

Drugo navigacijsko jedrenje Bobovišća – Split, starta u nedjelju 19. rujna u 11h.

Foto: JK Labud

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada je u prostorijama JK “LABUD” u nedjelju u 20h.

Prijave za regatu zaprimaju se do petka 17.09. na LINKU.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.