2 min. čitanja

Institut za oceanografiju potvrdio dvije nove vrste priljepuša u Jadranu

Institut za oceanografiju potvrdio dvije nove vrste priljepuša u Jadranu
Foto: Remora brachyptera/ Institut za Oceanografiju i Ribarstvo

SPLIT – U Jadranskom moru ih je moguće vidjeti, no njihova pojava nije redovita. Do sada se u literaturi navodilo da u Jadranu živi golema priljepuša (Echeneis naucrates) koju je ujedno i najlakše prepoznati te vrste priljepuša iz roda Remora (Remora remora) i (Remora australis). No Institut za oceanografiju i ribarstvo potvrdio je dvije nove vrste priljepuša u našem moru.

Kako su vrste iz roda Remora morfološki dosta slične, identifikacija zna biti pravi izazov, no korištenje molekularnih metoda, a posebice DNA barkodiranja, omogućilo je znanstvenicima zanimljiv uvid u stanje raznolikosti jadranskih priljepuša. Otkriveno je tako da su u zadnjih godinu dana dvije ulovljene ribe roda Remora nova vrsta priljepuša u Jadranu.

Foto: Remora osteochir/Institut za Oceanografiju i Ribarstvo, Rino Stanić

Remora osteochir pronađena je u Hvarskom kanalu na plivarici koja je ulovila ribu iglana (Tetrapturus belone), što je ujedno bila i dobra indicija da se radi upravo o ovoj vrsti jer jedna od njenih ekoloških karakteristika je upravo suživot s tom vrstom.

Remora brachyptera ulovljena je koćaricom kod Blitvenice, te je po prvi puta dokazano prisustvo ove vrste u cijelom Mediteranu.

Priljepuše (Echeneidae) su porodica riba poznata po poprilično zanimljivom načinu života jer većinu vremena provode prilijepljene za domaćina, a za što im služi prianjajući disk koji se nalazi na gornjoj strani tijela. Disk je zapravo prilagođena leđna peraja, a način funkcioniranja je vrlo sličan vakuumskim prianjalkama.

Uz pomoć diska riba se jednostavno prilijepi za domaćina te tako dobiva prijevoz uz značajnu uštedu vlastite energije. Često ih se može vidjeti u društvu velikih morskih životinja poput morskih pasa ili kornjača oko kojih se ponekad nalazi i više desetaka priljepuša. I domaćini profitiraju s obzirom na to da se priljepuše hrane parazitima kojih kod velikih morskih putnika ima u izobilju.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.