1 min. čitanja

Znate li da su betinski brodograditelji prvi izgradili Euro?

Znate li da su betinski brodograditelji prvi izgradili Euro?
Foto: Muzej betinske drvene brodogradnje (Facebook)

BETINA - Muzej betinske drvene brodogradnje objavio je arhivsku fotografiju broda čije se ime uvelike spominje zadnjih dana - Euro!

U betinskom Škveru 60-ih godina 20. stoljeća gradile su se moderne jedrilice tipa Valkery, obiteljske jedrilice dužine 8,53 metara s kabinom, finim unutrašnjim uređenjem i s 900 kilograma balasta na kobilici.

Građene su po nacrtima odobrenima od strane Bureau Veritasa. U Škveru su napravljene tri serije od po osam brodica za naručitelje iz Europe i SAD-a.

Valkery imena Euro napravljena je 1967. godine za Eugena i Hilde Roth iz Njemačke. Dugi niz godina vlasnici su brodicu držali zimi u betinskoj marini na vezu, dok bi njome ljeti krstarili Jadranom sve do Otrantskih vrata.

Moramo pridodati i subjektivni komentar da je Euro Valkery brodica iznimnog dizajna koja i nakon više od pola stoljeća djeluje sasvim suvremeno, objavljeno je na Facebook stranici Muzeja betinske drvene brodogradnje.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ljubitelji tradicionalne brodogradnje uspjeli od gašenja spasiti popularni forum
Prošlog smo tjedna objavili vijest o gašenju popularnog foruma Tradicionalna hrvatska i mediteranska drvena brodogradnja nakon gotovo 10 godina postojanja. Razlog je što dosadašnji administrator više nije u mogućnosti održavati ovu popularnu stranicu. Vijest je pobudila veliki interes ljubitelja tra…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.