2 min. čitanja

PRIPAZITE NA OVO! Čim je stigao euro, krenula neopravdana poskupljenja i muljanja s računima - Plenković sazvao hitan sastanak!

PRIPAZITE NA OVO! Čim je stigao euro, krenula neopravdana poskupljenja i muljanja s računima - Plenković sazvao hitan sastanak!
Foto: Pixabay

"Kako ih nije sram?" - samo je jedna od poruka, pristigla u našu redakciju na ime onih ugostitelja i trgovaca koji su se dobro okoristili prijelaznim razdobljem promjene valute u kojem je moguće plaćati kunama i eurima.  

- Danas u jednom trgovačkom lancu, cijene u eurima i kunama - ka i prije obratno (u kunama i eurima), s jednom bitnom razlikom. Ako krenete u konačan obračun množenja sa 7,5345, dobijete to da je gotovo svaki yebeni proizvod - neopravdano skuplji!Dakle, lipo piše na vratima koliko je tečaj konverzije, lijepo piše koliko košta proizvod u kunama i koliko košta u eurima.

Sve lijepo i jasno piše, ALI, kad sam kreneš računat, onda ispada da je njihova konverzija zamišljena potpuno drugačije i ne odgovara gornjim brojkama. Slično sam primjetio i na jednoj benziskoj (za neke artikle - ne i za gorivo) - iskustvo je čovjeka iz Zagreba.

- Prekjučer makijato 12 kn što je manje od 1.60 eura. Danas isti taj makijato 1.80 eura (13.56kn). Ako se radi o poskupljenju, onda bi to trebalo i naglasiti, odnosno staviti cijenu i u kunama. Ako se radi o njihovoj računici koliko u eurima vrijedi 12 kuna, onda tu nešto debelo ne valja - kazuje jedan Šibenčanin.

- Otišla kupiti 2 kutije cigareta i dajem u gotovini 66 kn (1 kutija je inače 33 kn), kaže mi prodavačica da nije dovoljno. Ja u čudu... wtf.... Kada je bilo poskupljenje?! - kazuje nam čitateljica iz Splita.  

- A banka lipo mi 600 kn stavila mi 79,63 € to je 599,97 kn i tako na stotine tisuća racuna i eto dobiti - pokazuje nam jedna Šibenčanka i pojašnjava o kojoj se banci radi (ako inspekciju uopće bude zanimalo) - priča čitateljica iz Šibenika.

- Gledam starijeg čovjeka na kasi koji broji cente, a blagajnica strpljivo pojašnjava. Dugačak red i svi nervozni, no na kraju čovjek zakinut, a to tek doma shvati. Evo, mene su prevarili u današnjem šopingu za 4 kune. Ovom ludilu se mora stati u kraj! - kazuje nam čitatelj iz okolice Rijeke.

Nije samo nepoštena praksa, već kazneno djelo, hitna reakcija Plenkovića

Ovo sve nije samo nepoštena trgovačka praksa, već kazneno djelo, zato ljudi - prijavljujte i ne odlazite s kase dok vam za proizvod u kunama ne isporuče identičnu cijenu u eurima i centima.

Kako je premijer naveo u poruci objavljenoj na Twitteru, sazvao je sastanak s nadležnim ministrima i predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano za daljnje aktivnosti kako bi zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena.

"Uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga. Sazvao sam sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano uz daljnje aktivnosti kako bismo zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena.", poručio je premijer.

Na sastanku Plenkovića s ministrima te šefovima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata, dogovoreno je da ministar gospodarstva Davor Filipović pozove na sastanak predstavnike trgovačkih lanaca.

Iz medija se doznaje da će se sastanak održati hitno i odmah ujutro, te da država ovakvo ponašanje neće tolerirati.

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.