2 min. čitanja

VIDEO: INA dostavila neovisna izvješća ministarstvu o platformi Ivana D – I dalje tvrde da nema rizika od onečišćenja

VIDEO: INA dostavila neovisna izvješća ministarstvu o platformi Ivana D – I dalje tvrde da nema rizika od onečišćenja

Iz INA-e su priopćili kako su, sukladno zakonskom okviru, Povjerenstvu za istragu velike nesreće na plinskoj platformi Ivana D koje je osnovalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dostavili rezultate dvije neovisne analize. Iako ekološki aktivisti mjesecima upozoravaju da je potopljena platforma tempirana bomba, iz naftne kompanije i dalje uvjeravaju kako ugroze po okoliš nema.

Analize su provele dvije neovisne institucije – Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te vodeća međunarodna inspekcijska kuća Bureau Veritas. Obje su potvrdile ranije navode Ine kako uzrok nesreće nije u koroziji ili lošem održavanju platforme, već je uzrok rezultat sinergijskog djelovanja više čimbenika nastalih prilikom gradnje platforme, neujednačenosti mehaničkih svojstva materijala, konstrukcijske izvedbe pomoćnih elemenata pilona te njihovo zavarivanje i umor materijala, a na što INA nije mogla utjecati ili o istima mogla imati saznanja, stoji u priopćenju.

Ističu kako je analiza Bureau Veritas pokazala da su piloti i postolje platforme ispravno dizajnirani za predviđenu svrhu i uvjete u kojima se nalazila, uzimajući u obzir važeće standarde i analizu vremenskih prilika u vrijeme dizajniranja.

Nadalje naglašavaju da je inicijalna studija opravdanosti i izvedivosti djelomične dekomisije potonule platforme, koju je INA dodatno zatražila od Instituta Ruđer Bošković, pokazala da bi potonulu platformu bilo tehnički relativno jednostavno, a znanstveno i stručno opravdano, pretvoriti u umjetni greben jer doprinosi zaštiti bioraznolikosti lokalnog područja i ugroženih vrsta.

Navode da su rezultati analize dostavljeni Povjerenstvu za istragu velike nesreće, a koje će o istima donijeti svoj zaključak i konačnu odluku koja će se objaviti sukladno zakonu.

Ističu da je Ivana D bila jedinstvena platforma u Ininom portfelju kao i da se razlikuje od svih ostalih platformi u Jadranu svojim dizajnom konstrukcije te načinom gradnje i postavljanja na morsko dno. Kažu i da su ostale platforme sigurne, da proizvodnja na njima nije ugrožena i da se nastavlja prema planovima.

– INA je sistematski pristupila postupku utvrđivanja točnih uzroka pada platforme tu su, između ostalog, provedene i sveobuhvatne analize i studije neovisnih stručnjaka. Dobiveni rezultati proslijeđeni su Povjerenstvu koje vodi istragu na daljnje postupanje. Uz to, lokacija se učestalo nadzire podvodnim robotom te niti u jednom trenutku sigurnost ljudi i okoliša nije dovedena u pitanje. INA će vezano uz ovaj događaj, kao i do sada, postupati sukladno uputama svih nadležnih tijela – rekao je Nikola Mišetić, operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

Tvrde da je INA iskoristila rezultate i zaključke neovisnih analiza za preispitivanje i unaprjeđenje postojećih internih procedura i procesa.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Aktivisti Greenpeacea se popeli na INA-inu platformu i pozvali Ursulu von der Leyen: “Završimo s plinom do 2035. godine!”
INA odgovorila Greenpeaceu: “Nema propuštanja plina s platforme Ivana D!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.